A tévében: Piedone kiüti Dzsudzsákékat

Ceausescu házi videói mellett Sophia Loren és egy felvágott rövid kapcsolatára is fény derül.
Kapcsolódó cikkek

Ma este véget ér egy sorozat, de lehet, hogy most jön el a reménykedés ideje. Utolsó meccsét játssza az EB-selejtezőcsoportban a magyar válogatott, és már biztos nem jutunk ki a legjobbak közé, de a finnek ellen még jó lenne behúzni egy győzelmet. De nem is ez a lényeg – ez a csapat már képes volt fontos és nehezebb meccseket megnyerni, nem összezuhanni. Van már egy ígéretes támadósorunk, most már csak a védelmet kell kicsit kipofozni – és ez nem a foci körül oly gyakran felbukkanó álságos, ígérgetéses optimizmus. Nem lettünk világverők, de elmozdultunk a holtpontról, és ha minden jól megy, hamarosan eljuthatunk egy olyan szintű válogatottig, mint a görögöké – nem óriási csapat, de üzemi biztonsággal jut ki a nagyobb világversenyekre. Ez már hatalmas siker lenne. Addig is 19:40, m1.

Ha kvízműsorban lennénk, most feltenném a kérdést, ki tud egy olyan filmet mondani, amelyben Danny DeVito és Sophia Loren együtt játszottak? De induljunk ki inkább onnan, hogy a Mortadella egy olyan film 1971-ből, mintha ma csinálnánk egy közönségfilmet a debreceniről. A történet szerint Maddalena és Michele egymásba szeretnek, de a férfinak az USA-ba kell mennie ahhoz, hogy elválhasson feleségétől, s hogy Maddalénát elvehesse. Erre négy évet kell rászánniuk, de végül úgy tűnik, révbe érhetnek:  a nő megjelenik a JFK reptéren egy rúd mortadellával. Igen ám, de mivel az országba nem lehet bevinni húsárut, Maddalena a tranzitban reked, mint Spielberg Terminál című filmjében Tom Hanks. 21:00, Filmmúzeum.

Vannak emberek, akiket bottal sem lehet agyonütni, annyira tele vannak vitalitással, hogy tehetnek bármit, túlélik, legyen az koncentrációs tábor, kitelepítés, meghurcolás, tragédiák sora. Ez a vitalitás, életenergia nem jelzi az illető intelligenciáját, bölcsességét, de nem is feltétlen jelenti annak hiányát. Egy ilyen nagy túlélővel találkozhatunk (s egy ilyen találkozás mindig nagy élmény) a Hanna grófnő című dokumentumfilmben is. Mikes Hanna 2001-ben látogatott Washingtonból Zabolára, hogy felelevenítse emlékeit, s találkozzon egy még élő cselédjükkel is. Néhai Teleki Pál menye ezt a kis utat 89 évesen tette meg, bagatell… 22:20, Duna 2

A magyar társadalom egyik legnépszerűbb sztárja másfél éves huzavona után állt kötélnek, és adott interjút az RTL Klubnak. Carlo Pedersoli az elmondhatója, hogy a túlsúly milyen veszélyes – az aktív sportélet után elhízott színész 81 éves és még mindig dolgozik. Nápolyban született (az ottani nyelvjárást, a napoletanót tanulta meg, ami egy észak-olasznak érthetetlen), 16 évesen beiratkozott az egyetemre, ígéretes úszó és vízilabdázó volt (utolsó meccsét épp ellenünk játszotta), majd Amerikába ment színésznek – és ott vette fel (kedvenc sörmárkájáról a) Bud (kedvenc színészéről, Spencer Tracyről a ) Spencer művésznevet. 22:45-től a XXI. században pedig nekünk mesél. 

Kádárnak baromfiudvara volt a kert végében, Brezsnyev katonatársai közt érezte legjobban magát, Hruscsov cipővel
verte az asztalt az ENSZ-ben – térségünk diktátorai közt sok volt a hatalomba került kispolgár, egyszerű lélek, aki a hagymát is hagymával ette (a halat pedig két késsel). Nem volt ez máshogy a Kárpátok géniuszával sem, a Ceausescu házaspár műveltsége mellett bohém életvitele és liberális elvei is messzeföldön híresek. Az ő utolsó, még hatalomban töltött napjaikat filmezték testőreik, bizalmasaik, és ezeket a felvételeket megszerezte egy francia dokumentumfilmes. Ezeket felhasználva csinálta meg filmjét Dorin Dofoftei, Az aranyajtók rejtekében segít igazolni a fenti tételt, és beszámol azokról a lakomákról is, amelyek alatt Románia népe éhezett (mivel a Vezér szerint a legnagyobb ellenség az államadósság volt, amit minden áron vissza kellett fizetni). 23:10, Duna TV.