A tévében: filmek 1954, 1979, 1995-ből

Meg persze kajak-kenu - ünnepi tévéválaszték Rózsa Sándortól Kaszás Attilán át Darvas Ivánig.
Kapcsolódó cikkek

A nemzeti ünnep mindig csemege az állami tévéknek, főleg olyan diktatorikus tradíciókkal, ami nekünk van. “Az ország gőzerővel készül az augusztus 20-i ünnepségre”, hallottam a minap egy kereskedelmi rádió hírblokkjában, és elgondolkodtam, lehetnek-e tényleg ennyire erősek ezek a tradíciók – mert ilyen mondatokat egy diktatúrában szoktak “hírré” tenni.

Kezdjünk egy igazi, életigenlő, kedves, humoros filmmel, amelynek ízei, színei nem fakulnak meg, humora szintén erős, életkedv és életöröm sugárzik belőle – ebből már ki lehet találni, hogy nem kortárs magyar filmről van szó, hanem egy fiatal rendező első igazi filmjéről, a magyar történelem egyik legsötétebb periódusából, 1954-ből. Ez a Liliomfi Makk Károlytól, amelyből éppúgy mindenki tud mondani egy szállóigét, mint A tanúból. “Itt ma vér fogja magát folyni!” 12:15, m1, a legjobb idősáv (gondolok itt a badacsonyi főzős rész, melynek egyik jelenetében a macskák a forró kályhán konkrétan lihegve fekszenek, miközben kint ragyog az idő – nagyjából, gondolom, oda voltak ragasztva). 

14:05-re már lefolyt a torkokon a leves (majd kiült a homlokokra), eltűntek a csirkecombok, még van egy-két rétes, de a legtöbben Karcsi bácsi felé fordulva emésztenek, aki erről tudomást nem véve üzemi kalandjait osztja meg a családdal 1963-ból, déja vu-érzést okozva mindenkinek. De csitt, emeli fel ujját Károly, azonnal kapcsoljátok be a tévét, hát most jönnek a mi lányaink (és fiaink). Bizony, itt a szegedi kajak-kenu-VB, tegnap nyertünk három aranyat, ez ma sem lenne ellenünkre. Elvégre sportban mindig jók voltunk. A magyar sikersportág VB-jét az m1 közvetíti.

Számtalan mai (azaz ma vetytett, nemrég készült) magyar film közül ezt tudom a legjobb szívvel ajánlani, Kapitány Iván Kútfejek című filmjének az Üvegtigris írói gárdájának kétharmada dobott össze forgatókönyvet, s Kaszás Attila is itt volt látható utoljára. Őrült fegyveres kavarodás egy benzinkútnál, amire még derült égből a villámcsapás vagy valami más is érkezik. 18:00, Story4

Álljunk meg egy szóra, kedves Grétsy tanár úr, és mindenki, aki szeret a tömegkultúra kérdéseiről töprengeni (Grétsy tanár úr amúgy nem annyira). Oké, hogy nincs pénz, nincs mód új műsorokat csinálni, de azért mégis hogy van az, hogy 2011. augusztus 20-án az m2 20:45-kor leadja Szinetár Miklós 1979-es Rózsa Sándor című tévésorozatának első részét? Hogy úgyis mindenki hamarost átkapcsol a tűzijátékra? De akkor is, ezt nyújtja a köztévé a nézőinek? Elszomorító. 20:35, m2.

Ellenben a TV2 leadja Robert Zemeckis legjobb filmjét, amely 6 Oscart hozott haza 1995-ben, köztük Tom Hanksnek a legjobb főszereplőnek járót. Így is lehet nemzetről gondolkodni, közben szórakozunk, néha töprengünk, néha nevetünk – pátosz és protokollinterjúk helyett gondolatokkal. Ez a Forrest Gump, az amerikai Svejk – ezt tessék megtekinteni 21:10-től, ne a népszórakoztatás legócskábbikát, a tűzijátékot.