A tévében a hétvégén: a rovardetektívtől Amerigo Totig

Terrortámadás, gyilkosságok, maffia mellett Forma-1, Terence Hill és művészfilmek színesítik a hétvégi tévéműsort.
Kapcsolódó cikkek

szombat

A kiismerhetetlen időjárású hétvége első ajánlata egy álommunka: a Discovery Channelen 19:00-tól megtudhatjuk, hogy mit is csinál egy rovardetektív. Nem, nem a titkosszolgálati eszközökkel szívesen élő poloskáról van szó, hanem egy emberi munkáról, hogy azért nem a leghálásabb hivatás lehet, arra az enged következtetni, hogy a Piszkos munkák sorozat egyik epizódjában mutatkozik be…

Jó kis akciófilm Johnny Depp-pel 1995-ből – ez a Holtidő, melyben az átlagember apa kerül egyik pillanatról a másikra szorult helyzetbe: a lányát túszként használva kényszeríti egy terrorista, hogy elkövessen egy politikai gyilkosságot. Érdemes felvázolni Jason Badham rendező eklektikus munkásságát: nevéhez fűződik egyebek közt a Szombat esti láz, mely John Travoltát világsztárrá tette, a Kék villám, melyben szuperhelikoptert vezetett Roy Scheider, a Bérgyilkosnő, mely Luc Besson Nikitájának jelenetről jelenetre történő újraforgatása, illetve mostanság a Hősök epizódjai. Érti tehát a szakmáját, és nyitott az újabb feladatokra a mai napig aktív Badham – ma 21:40-től a TV2-n is megláthatjuk.

Terrortámadás, feszültség van a kissé megtévesztő című Utolsó vacsora című spanyol filmben is, de itt a történetet más fénytörésbe helyez a valóságalap. Amely a baszk-spanyol konfliktus lenne, s főhősünk az ETA terroristája, aki megsérül egy akcióban, és amnéziás lesz (a port.hu szerint „amnéziába esik”, de az az apátia), az ETA visszavárná, fenyegeti, a világ idegen és félelmetes, csak a pszichológusokban bízhat, ha. Dráma, csodás színészi alakítással 22:55-től a Duna TV-n.

És ha már jutalomjáték meg valóságalap: Jeffrey Dahmer létező sorozatgyilkos volt, 12 év alatt 17 ember élete száradt a lelkén (brutális gyilkosságok erőszakkal és kannibalizmussal keverve), igazi pszichopata ölőgép volt, mígnem börtönbe jutott, ahol pedig neki csengettek. Ez a dicstelen élet igazi jutalomjáték egy színésznek, esetünkben Jeremy Rennernek, akit az Oscar-díjas A bombák földjén-ből ismerhetünk többek közt. Aki egy kicsit keményebb szombat estére vágyik – A titkos élet, 23:00, Hálózat TV.

Aki pedig egy szinte tapintható filmet akar látni, a Story4-en megnézheti (megint?) a Parfüm című filmet. Amit már többször ajánlottunk – színes, szagos, németes alapossággal összehozott csodálatos történet Patrick Süskind regényéből (annál sokkal érzékeletesebben megcsinálva), Ben Whishaw szokásosan remek alakítása, de Alan Rickman is tökéletes, mint ahogy a vörös hajú lányok is. Egy színes-szagos film a színekről, szagokról, a megtévesztésről és a mámorról, az esszenciáról – csemege 23:00-tól.

vasárnap

A korán kelők, és a karikás szemű Forma-1-rajongók bizonyosan ott lesznek a tévé előtt 9:35-kor, amikor elrajtol a Maláj Nagydíj. Mivel kissé felborult a versenyek rendje a bahreini népi megmozdulások miatt, ez a verseny is előrébb került. Hogy más papírforma is borul-e majd (folytatja -e jó szereplését a Renault, megbízhatóbb lesz-e a Mercedes), meglátjuk az RTL Klubon.

Majdnem tíz órával később az ország egyik kedvence lép a képernyőre, a kezdetben spagetti westernek sztárja, kék szemű Terence Hill a Vigyázat, vadnyugat!-ban. Itt már azon a vígjátéki terepen mozgott, ami annyira jól állt neki – a félszeg, széplélek Joe a vadnyugatra megy emberséget tanulni, és a Hill-i szokásokat ismerve ez menni is fog neki. Egy kis retró a Filmmúzeumon 20:00-tól.

A világ egyik legjobb pszichothrillere-horrorja 1980-ból Bartók, Ligeti és Pendereczki zenéivel – no de nem is innen kéne ismernünk a Ragyogást, hanem Jack Nicholson eszelős arcáról, meg Kubrick eszelősen jó rendezéséről. A Jack Torrance Családvédelmi Alapítvány ajánlásával, a bevállalós vasárnapok hőseinek – 22:15, Duna TV.

Egy kis művészfilm dán módra, abból is a sznobabb fajta – akinek épp egy Berlinale-nyertes filmre van gusztusa, a Szappanopera előtt a helye. Egy önsorsrontó, áldozat típusú nő és egy önmagát kereső transzszexuális története, kis feminista beütéssel 22:45-től az m2-n.

A magyar származású egykori sztárszobrász Amerigo Tot leghíresebb filmszerepe mint Michael Corleone testőre A keresztapa 2-ben volt. Csak ezért is érdemes újranézni Coppola ma már megbánt Keresztapa-folytatását (mint mondta, a Hamletnek sem lehet megírni a második részét), amelyben azért Robert de Niro is önmagához méltón idézi fel Don Corleone fiatalkorát. Újabb kétszáz perc a maffia-eposzból 23:50-től a TV2-n a legjobb zárása a hétvégének.