A tévében a hétvégén: Kiss Manyi és Ben Stiller a forradalomért

A száz éve született Kiss Manyi és az akcióhős Ben Stiller mellett dínópusztító meteortól és az utolsó hóhértól lesz hangos a hétvége.
Kapcsolódó cikkek

szombat

Ismerik a viccet: „Ma a világ egyik leggazdagabb emberénél ebédeltem.” „Kinél?” „A McDonald’sban.” Valahogy így konferáljuk fel mi is a hétvége első műsorát, hadd szólítsam a világ egyik leginnovatívabb cégét, amely épp a Time magazin Év emberének cégével, a facebookkal harcol: 19:00-ás kezdettel eljön A Google világa a National Geographicon. A különleges, a dolgozók kreativitását értékelő vállalatirányítás mára siker lett, rengeteg Google-alkalmazást használunk – és persze számos végezte a süllyesztőben. A titokról többet is megtudhatunk tehát.

Bicentenáriumát ünnepeljük Liszt Ferenc születésének, és centenáriumát Kiss Manyiénak. Jaj de jó, a habos sütemény, halljuk a hangján, tiszteletére az m1 leadja este 21:00-tól a Mici néni két élete című Mamcserov Frigyes-filmet. Amikor 1944 decemberében elmegyógyintézetbe vonult, hogy megmeneküljön, rájött, hogy őrültet kell játszania, hogy hiteles legyen: összekócolta a haját, bilit húzott a fejére. A felszabaduláskor mindenki azt állította magáról, hogy politikai okokból van a diliházban, de van egy valódi őrült is – a Kiss Manyi. Legjobb barátja a szintén zseniális Márkus László volt.

Nem kisebb nevek játszanak John Torturro rendezésében sem, a Románc és cigaretta tipikus kapuzárásipánik-film, akinek záródnak a kapuk: James Gandolfini, aki megpróbál besurranni, Kate Winslet, aki megpróbálja lakatra zárni, Susan Sarandon. A zárszerelőkön kívül még látható lesz Christopher Walken és Steve Buscemi is 21:05-től az m2-n, egy remek vígjátékban.

Négy ember, négy korosztály, négy hivatás, mégis egy közös bennük: elmondhatják magukról Adyval, Párizs az én Bakonyom. Sőt, mind a négyen Magyarországon születtek és Párizsban élnek, éltek. A Párizs-Budapest közreműködői elmondják, miért kellett elhagyniuk eredeti hazájukat, és Párizsba költözniük, ahol, mint Radnóti is megírta, a Boulevard St Michel s a Rue Cujas sarkán egy kissé lejt a járda. Ezt 22:20-tól ellenőrizhetjük a Duna II. Autonómián.

Végül a szombatot zárjuk egy misztikus filmmel, a Szent Klárával. Az izraeli filmben egy olyan kislány a főhős, aki bizonyos, számokkal kapcsolatos jelenségekben mintha látná a jövőt, tudná, mi fog érkezni. Ez dolgozatírásnál még csak egy hasznos tulajdonság, ám a nagyvilág többet akar kihozni belőle: pénzt és hatalmat. Hogy sikerül-e? 23:25, Duna TV.

Vasárnap

Gratulálunk a Győri Audi ETO KC-nak az eddigi BL-teljesítményéért, a szuper menetelést az koronázhatja meg, ha legyőzik a kézis lányok a Volgográdot – ez ugyanis elődöntőt ér! Az elképesztő Görbicz vezetésével erre minden esély meg is van, a kivitelezést 18:30-tól láthatjuk a Viasat3-on.

Johnny Depp mindent el tud játszani, csakúgy, mint Charlize Theron. Kettejük főszereplésével tehát elég jó reményekkel vághatunk egy filmnek, ráadásul egy sci-finek. Az asztronauta történetében van misztikum is: két űrhajós kimegy megjavítani valamit az űrhajójukon, mire két percre megszakad a kapcsolat velük. A visszatérő asztronautákkal viszont valami nincs rendben. A filmet 21:00-tól a Filmmúzeumon láthatjuk.

Aki viszont nem az űrbe menne, hanem az űrből érkező tárgyakra kíváncsi, egy egész nagy darabot láthat most. A csomag 65 millió évvel ezelőtt érkezett nagyjából, és nagy hatást keltett, csak úgy döglöttek utána a dinoszauruszok. A 24 órával később: meteorbecsapódás című ismeretterjesztő film a becsapódást magát, illetve a közvetlen utána következő napokat rekonstruálja szintén 21:00-tól a National Geographicon.

Sylvester Stallone marokra fogta a 80-as évek akciófilmes arcait, és megcsinálta velük A feláldozhatókat. Előzőleg azonban Ben Stiller csinálta ugyanezt, az ő arcai Jack Black, a fekete Robert Downey Jr., Nick Nolte, illetve maga Ben Stiller. A trópusi viharban egy csapat filmsztár forgatna akciófilmet, de végül a produkciós cég kihátrál a forgatásból, így sztárjaink ott maradnak Délkelet-Ázsiában egy rakat fegyverrel, meg helyi konfliktusokkal. A nap vígjátéka 21:05, TV2.

Cseppet sem vígjáték, igazi angol dráma a szakszerű, hűvös hóhérról, aki mindig precíz, akár egy svájci hóhér órája. A gond akkor kezdődik, amikor saját barátját kéne kivégeznie (a 2005-ös film alkotói biztos látták Terry Gilliam Brazil című filmjét). Az itthon méltatlanul ismeretlenségre átkozott Timothy Spall jutalomjátéka Az utolsó hóhér 0:10-től az RTL Klubon.