Mi lesz Moszkva gyűlölt, 600 tonnás szobrával?

Jurij Luzskov moszkvai polgármester múlt heti elbocsátása után száműzhetik Nagy Péter cár emlékművét az orosz fővárosból.

Jurij Luzskov 18 évig regnáló moszkvai polgármester múlt heti elbocsátása után az első jelentősebb lépés a Nagy Péter orosz cárnak emléket állító, és a moszkvaiak által utált 98 méter magas szobor eltávolítása lehet.

A hajót, és rajta a cárt ábrázoló szobrot – a Luzskov nagyon közeli barátjának tartott Zurab Cereteli szobrász művét – elsősorban aránytalansága miatt bírálják, s azért, mert a régi Moszkva egyik legszebb látképének középpontjában állították fel.

Az orosz lapokban közölt vélemények eltérőek, de akik ellenzik az eltávolítást, azok sem az emlékművet látják szívesen, hanem arra hivatkoznak, hogy ez most politikai kérdés.

A legjellemzőbb Alekszandr Hinstejn, az állami duma (az orosz törvényhozás alsóháza) képviselőjének véleménye: szerinte az emlékművet lebontani nem szabad, de meg kell oldani, hogy cserélni lehessen rajta a fejet. Most például Vlagyimir Reszin újonnan megbízott polgármester fejét kellene odatenni, neki ugyanis eddig semmi kifogása nem volt a szobor ellen. A változó alkotást pedig “A moszkvai konjunktúra emlékművének” lehetne nevezni.

A viszonylag kicsi, nagyon magas árbocokkal ellátott hajón aránytalanul hatalmas alakot ábrázoló, a Moszkva folyón felállított emlékművet 1997-ben állították fel az orosz flotta születésének 300. évfordulója alkalmából. Még abban az évben megpróbálta felrobbantani egy csoport, amelynek tagjait később hosszú börtönbüntetésekre ítélték. Folyamatosan bírálta a szobrot a művészek és építészek több szervezete.

A 600 tonnás alkotás felállítása milliárdokba került, s a pénzt a korabeli iratok tanúsága szerint Reszin, illetve Luzskov utalta ki. Elbontása és elszállítása egyesek szerint egy 800 tanulóra méretezett, teljesen felszerelt új iskola építésének árába kerülne.

Ajánlott cikk:
Száműzik Nagy Péter cár műemlékét Moszkvából (Múlt-kor)

Címkék: moszkvaszobrászat