Elhunyt a Váratlan utazás Hetti nénije

A 71 éves Jackie Burroughs gyomorrákban szenvedett.

2010. szeptember 22-én, a délutáni órákban elhunyt Jackie Burroughs kanadai színésznő, akit a magyar nézők leginkább a Váratlan utazás Hetty nénijeként zártak a szívükbe.

A színésznő egy ideje gyomorrákban szenvedett, végül torontói otthonában szenderedett el örökre, erősítette meg a hírt a CBS csatorna.

Bár Jackie Burroughs Angliában látta meg a napvilágot 1939-ben, 12 éves korában szüleivel együtt a kanadai Torontóba költöztek, és az egyetemet is ott végezte el.

A hatvanas években egy rövid ideig New Yorkban élt akkori férjével, ám miután szakítottak, visszatért Kanadába, ahol elismert színpadi és filmes karriert futott be.

Több mint száz filmben és sorozatban szerepelt, a nagyközönség olyan alkotásokban láthatta, mint a Dead Zone, a Last Night vagy a Grey Fox – ez utóbbiért megkapta élete első Genie-díját, melyet a Kanadai Filmakadémia ítél oda az arra érdemeseknek.

Világsikert végül az 1990-ben indult Váratlan utazás – az eredetiben Road to Avonlea – sorozat Hetty Kingjeként aratott. A merev, ugyanakkor érző szívű vénkisasszony szerepét hihetetlenül meggyőzően alakította, nem csoda, ha játékáért három Gemini-díjat is begyűjtött.

Pályafutása során egyébként számos díjra tartották érdemesnek, 2005-ben pedig életműdíjat kapott választott hazájában, Kanadában.

Jackie Burroughs utoljára a Small Town Murder Songs című filmben játszott, melyet nemrégiben mutattak be a Torontói Filmfesztiválon. Bár az idős sztár csak néhány filmkocka erejéig bukkant fel egy kameószerepben, alakítását így is nagyra értékelték.