A Biblioteque Pascal indul az Oscar-díjért

Az Oscar-díjra nevező bizottság döntése értelmében Magyarországot a 2011. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Hajdu Szabolcs filmje képviseli.

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatójára 2009. október 1 – 2010. szeptember 30. között kerül sor. A bizottságban egy-egy képviselővel részt vevő magyar filmszakmai szervezetek egyhangúan Hajdu filmjére szavaztak.

Indoklásukban kiemelték, hogy a filmben a fantáziavilág és a kelet-európai valóság friss és eredeti módon ötvöződik. A legutóbbi Magyar Filmszemle fődíjával és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díjával kitüntetett Bibliothéque Pascal a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával magyar-német koprodukcióban készült. A nemzetközi premierre a Berlinálén került sor februárban, ezt követően a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválok hívták meg válogatásukba. A július végi szarajevói filmfesztiválon a művészmozik nemzetközi szövetségének díja mellett (CICAE) a tekintélyes páneurópai portál, a Cineuropa díjával is a Bibliothéque Pascal-t méltatták a szakmai zsűrik.

Hajdu Szabolcs legutóbbi játékfilmjének főszereplői: Török-Illyés Orsolya, Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Hajdu Lujza és
Ion Sapdaru.

Hajdu Szabolcs 1972-ben született Debrecenben. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, a 90-es évektől színészként dolgozott. 2000-ben készítette el Macerás ügyek címmel első játékfilmjét, mely 2001-ben a Magyar Filmszemle legjobb elsőfilm díját nyerte el. Fehér tenyér című második mozifilmjét a cannes-i filmfesztivál mutatta be a nemzetközi közönségnek és jelentős fesztiválsikerekkel párhuzamosan számos külföldi mozi is műsorra tűzte. A Bibliotheque Pascal a hároméves kislányát egyedül nevelő Mona Paparu (Török-Illyés Orsolya) utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Biblioteque Pascal weboldala