Babérkoszorú, cserépszavazás, episztola az Aquincumban

Száz költő 160 alkotása érkezett a XIII. Aquincumi Költőversenyre, amelynek döntőjét szombaton tartják.

A Pannon Művészet Alapítvány, a Magyar Írószövetség és az Aquincumi Múzeum által meghirdetett idei költőverseny témája az episztola, amelyet élő vagy holt személyhez, de akár a “csikóbőrös kulacshoz” is lehet címezni. A szervezők klasszikus formában megírt, legfeljebb 32 soros pályaműveket vártak, és végül száz költő mintegy 160 alkotása érkezett be. A pályaművek közül az előzsűri 42 verset választott ki a döntőbe, amelyeket neves művészek szólaltatnak meg a Trigonon Együttes közreműködésével.

A három tagú szakmai zsűri választja majd ki szombaton az első három helyezett alkotást, amelyekért szerzőjük arannyal, ezüsttel, bronzzal ékesített babérkoszorút kap. Közönségdíjat és különdíjakat is kiosztanak a szervezők.

Lengyelné Kurucz Katalin kitért az Aquincumi Dalnokversenyre is, amelyet tavaly hívtak életre, hogy felhívják a figyelmet az antik zenekultúrára.

“Azért is izgalmas a verseny, mert ez egy kitaposatlan ösvény, akár az antik hangszereket, akár a dallamvilágot nézzük. Az ókorból ugyanis mindössze öt kotta maradt fenn írásban.”

A dalnokverseny értékelése szintén szombaton lesz. A pályázatra szólóhangszerre és énekhangra írt, Janus Pannonius latin nyelvű, szabadon választott versét feldolgozó, 2-5 perc terjedelmű kompozíciókat vártak. Az első három helyezett alkotást szerzőjét szintén arannyal, ezüsttel, vagy bronzzal ékesített babérkoszorúval díjazzák. Lesz közönségdíj is, az elismerés sorsát cserépszavazással döntik el.