A világpolitikát is befolyásolhatja a Murdoch család örökösödési háborúja

Rupert Murdoch a világ egyik legismertebb médiamágnása, az övé egyebek mellett a The Wall Street Journal, a The Sun és a Fox News is, így komoly hatása van a világpolitikára. A 93 éves üzletember 7000 milliárd forintnyi értékű vagyonát 25 éve már felosztotta négy gyereke között, de most újraírná a szabályokat, és egy utód kapna minden hatalmat. A másik három leszármazott perre vitte a dolgot. A történet olyan, mint az Utódlás című sorozat, amelyet a Murdoch család ihletett – de ez a valóság.

Megkezdődött az Egyesült Államokban az a bírósági per, amely rendezni hivatott a 93 éves Rupert Murdoch médiabirodalmának és a csaknem 20 milliárd dollár (7 ezer milliárd forint) értékű családi vagyonkezelőnek a jövőjét. A tárgyalóterem egyik oldalán a médiamogul, a másikon három idősebb gyereke ül. A vita tárgya az, hogy az apa halála után hogyan osszák szét a vagyont és a vagyonkezeléssel járó hatalmat az örökösök között.

A világ jelenlegi 100. leggazdagabb embere az 1999-ben létrehozott családi tröszt irányításában tavaly év végén módosításokat hajtott végre, hogy harmadik gyermeke, Lachlan zavartalanul vehesse át a News Corp és a Fox News irányítását, anélkül, hogy ténykedésébe bele tudna avatkozni Rupert három másik idősebb gyereke, Prudence, Elisabeth és James. (Az ötször házasodó milliárdosnak van két kisebb lánya is, a húszas éveiben járó Grace és Chloe, nekik azonban nincs szavazati joguk a családi trösztben.)

Ron Galella, Ltd. / Ron Galella Collection / Getty Images – Lachlan és James, valamint Anna (a médiamágnás második felesége) és Rupert Murdoch New Yorkban, 1987. december 3-án.

Az apa hathatós közreműködése mellett korábban versengés alakult ki Lachlan, James és Elisabeth között, hogy ki vegye át a cég irányítását. James jelenleg egy befektetési alapot felügyel, komoly részesedése van a világ legnagyobb művészeti vásárát, az Art Baselt üzemeltető cégben és több indiai médiavállalatban. Elisabeth egy sikeres filmstúdió, a Csernobil című sorozatot is készítő SISTER vezetője, és évek óta próbál közvetíteni a vitázó családtagok között.

Walter Marsh, a 93 éves milliárdos életrajzírója úgy tudja, Rupert Murdoch arra törekszik, hogy a két legkisebb gyerekét egy szintre hozza az idősebbekkel, mégpedig úgy, hogy a vagyonmegosztás során mindenki egyenlő arányban részesüljön a birodalomból, minden szavazati jog és ezzel az irányítás azonban Lachlan kezébe kerülne – írta a BBC.

A család az egyik fő ihletője volt az HBO nagysikerű Utódlás című sorozatának, de a per nem csak ebből a szempontból érdemel különleges figyelmet. A Murdoch által az 1960-as évektől épített médiabirodalomnak olyan lapok vannak a birtokában, mint

Ebből adódóan Murdoch politikai és közéleti befolyása kiemelkedő.

Említésre méltó a médiumok leendő irányvonalát illetően, hogy a politikai nézeteik tekintetében Lachlant tartják a legkonzervatívabbnak a négy idősebb gyerek közül.

Peter Macdiarmid / Getty Images – Rupert Murdoch a harmadik feleségével, Wendi Denggel és fiával, Lachlannal 2012. április 26-án Londonban.

Az ausztrál származású Murdoch a két fiát tinédzserkoruk óta úgy nevelte, hogy ők lesznek az utódjai a vállalatainál. Egy ideig Jamesnek állt a zászló, Lachlan nagyjából tíz évre ki is vonult a tényleges vezetésből, miután nem érezte az apja bizalmát.

A média- és telekommunikációs ipart vizsgáló Enders Analysis vezető elemzője, Alice Enders szerint a per alapvetően a kereskedelmi érdekekről szól. Szerinte születhetett volna olyan megoldás, hogy a testvérek beletörődnek apjuk akaratába, vagy valamiképpen kivásárolják őket. Bár volt erre több alkalommal is törekvés, de

a kivásárlásuk csillagászati összegeket emésztene fel, amit Lachlannak magára kellett volna vállalnia ugyanúgy, ahogy Rupert kivásárolta a testvéreit sok évvel ezelőtt

– utalt arra Enders, hogy Murdoch az 1990-es években szerezte meg az erősen eladósodott és sebezhető News Corpot három nővérétől, akik ráhagyták a vállalat irányítását, ahogy azt apjuk meghagyta nekik. A Murdoch-tröszt jelentős befolyást gyakorol a Foxra és a News Corpra, mindkét vállalatban nagyjából 40 százalékos szavazati részesedéssel rendelkezik.

1999-ben a médiacégeket birtokló családi trösztöt Murdoch azért hozta létre, hogy rendezze az utódlási kérdéseket. Ekkor a médiamágnás az addig megszületett négy gyerekének különböző vezető pozíciókat adott a vállalatcsoportban, a vagyonkezelőben pedig nyolc szavazata (a szavazati arány 80 százaléka) lett a családnak, ebből négy az apáé és egy-egy a gyerekeké.

A megállapodás az volt, hogy ha Rupert Murdoch meghal, a szavazati jogai megoszlanak a gyerekei között. Csakhogy üzleti elképzeléseik és politikai nézeteik különbözősége ellenétet szült.

Erre reagálva a médiamogul lemondott a Fox és a News Corp elnöki posztjáról Lachlan javára, majd az örökösödési megállapodást is átíratta neki kedvezve.

A tröszt létrejöttével kötött megállapodás azonban elvileg visszavonhatatlan, de legalábbis nehezen megváltoztatható, ez csakis abban az esetben lehetséges, ha azzal minden örökös egyetért. A milliárdos – a család belügyeit ismerő forrásokra hivatkozó The New York Times szerint – eredetileg Harmónia-projektnek nevezte el a tröszt irányítói struktúrájának megváltoztatását, mert attól tartott, a halála után családi viszály alakulhat ki az eredeti felállásból. Az érve a tröszt szabályzatának megváltoztatására az volt, hogy kereskedelmi károkat okozhat a vállalatoknak, így az örökösöknek is a testvérek egyet nem értése. Úgy véli, ha Lachlannek – hozzá hasonlóan – döntő hatalma lenne, akkor nem bénulhatna meg a vállalat.

A család tulajdonában levő The Wall Street Journal arról írt, Rupert Murdoch köre attól is tart, hogy James el akarja adni a Fox News-t, és azt is pletykálták, a fiú azt tervezi, hogy apjuk halála után a nővéreivel Lachlan ellen fordulna. Így hallotta az Orbán Viktorral, sőt Vlagyimir Putyinnal is jó kapcsolatot ápoló Tucker Carlson is, aki emiatt 2023-ban többedmagával hosszútávú szerződést akart kicsikarni a Foxtól. Ebből nem lett semmi, pár hónappal később pedig elváltak egymástól a csatorna és a műsorvezető útjai.

Leon Neal / Getty Images / AFP – Rupert Murdoch a Republikánus Párt jelölőgyűlésén 2024. július 17-én Milwaukee-ban.

A három most összefogó testvér viszont azt állítja, a Fox Corpnak már eddig is károkat okozott Lachlan, apjuk pedig meg akarja fosztani őket a jogaiktól, és nem jóhiszeműen jár el. Hiába a három gyerek ellenkezése, a módosítás átment, a kapcsolat pedig annyira megromlott a perben részt vevő felek között, hogy a négy idősebbik gyerek közül csak Lachlan volt ott apjuk nyári esküvőjén – Rupert ugyanis az idén ötödször is megházasodott.

A bírósági ügy fontossága

A családi vitára a drámafaktor mellett azért is szegeződik hatalmas közfigyelem, mert kimenetele befolyással lehet az amerikai és ezen keresztül a világpolitikára.

A Fox News-t Murdoch azért hozta létre 1996-ban, hogy legyen egy konzervatív nézeteket valló hírcsatorna is, és a milliárdosnak ott – szemben több más sajtótermékével – komoly beleszólása van a szerkesztőségi munkába. A csatorna viszonyulása nem volt mindig egyértelmű Donald Trump egykori – és reményei szerint jövendőbeli – elnökhöz, mára azonban egyértelműen kiáll mellette, még olyan esetekben is, amikor a Trump és köre által terjesztett álhírekről van szó.

2023-ban a Fox 787 millió dollárt (úgy 280 milliárd forintot) volt kénytelen fizetni a Dominion Voting Systemsnek, miután az beperelte őket, mert terjesztették azokat a valótlan híreket, miszerint a vállalat szavazógépei közrejátszottak a 2020-as állítólagos választási csalásban. A per során olyan dokumentumok is napvilágra kerültek, melyek szerint Rupert és Lachlan Murdoch egyaránt tisztában volt azzal, hogy Trump állításai az elcsalt választásról hazugságok.

Ha Rupert Murdoch megnyeri a pert, Lachlan még inkább jobbra tolhatja a Fox News-t. A Hollywood Reporter újságírója korábban azt mondta:

Lachlan politikai nézetei jóval konzervatívabbak az apjáénál.

Ha viszont a pereskedő testvéreknek ad igazat a bíróság, akkor összehangolhatnák érdekeiket Lachlannel szemben. Ebből a szempontból James lehet kulcsszereplő. Ő több vezetői helyet is betöltött apja cégeinél, például ő irányította Lachlannel 2015 és 2019 között a világ egyik legnagyobb filmstúdióját is birtokló 21st Century Foxot egészen addig, amíg a Disney fel nem vásárolta a vállalat szórakoztató üzletágának nagy részét 71,3 milliárd dollárért (25 ezer milliárd forintért). A főként hír- és sportműsorokat gyártó Fox Corporation műsorszolgáltató maradt a Murdoch családnál. Az akvizíció után Lachlan Murdoch a Fox Corp. elnökévé és vezérigazgatójává lépett elő, öccse pedig otthagyta a céget.

James az ezt követő évben, 2020 nyarán nyilvánosan is szakított apjával, amikor lemondott a News Corpnál betöltött pozíciójáról, mert nem értett egyet az akkor még az apja által elnökölt vállalat „hírcsatornáinak bizonyos szerkesztett tartalmaival és egyéb stratégiai döntéseivel” – közölte lemondó levelében.

Trevor Bexon / Getty Images – A Murdoch család járművei a bíróság épület előtt 2024. szeptember 18-án a nevadai Renóban.

James már korábban is több ízben nyilvánosan kritizálta az apja által irányított sajtótermékeket, például azért, mert tagadják a klímaválságot, majd elítélte azokat a hazugságokat, amelyek hozzájárultak a Capitolium január 6-i ostromához.

A közönségüknek hazugságokat terjesztő csatornák olyan alattomos és ellenőrizhetetlen erőket szabadítottak el, amelyek évekig velünk maradnak

– nyilatkozta a Financial Timesnak.

Amikor a Disney-nek eladták a filmstúdiót, a gyerekek – mind a hatan – kaptak 2–2 milliárd dollárt (700 milliárd forintot). James Murdoch a feleségével – akivel egyébként is komoly összegeket költenek környezetvédelemre – bejelentette, hogy a klímaváltozás és a „high-tech illiberalizmus” elleni küzdelemre fordítják a pénz egy részét.

A The Wall Street Journal forrásai emellett azt is felelevenítették, hogy James levelet írt a részvényeseknek, amikor apja 2022-ben egyesíteni akarta a lapot és a Fox News-t (vélhetően Lachlan hatalmának megerősítése érdekében). Ekkor a kisebbik fiú azzal érvelt (és aggályait állítólag a nővérei is osztották), hogy nem jó ötlet az elismert gazdasági újságot és a választási csalást hazudó Fox News-t egy tető alá hozni.

Trevor Bexon / Getty Images – Lachlan Murdoch kisétál a Washoe megyei bíróságról 2024. szeptember 18-án.

Munkatársai szerint Rupert Murdoch nehezményezi James kritikáit, mert szerinte a gyerekek úgy váltak milliárdossá, hogy ő szinte egymaga építette fel a birodalmat. Jogi képviselői több helyen „engedetlen haszonélvezőként” jellemzik Jamest. Állítólag a Disney-féle tranzakció után járó 2–2 milliárdból az apa a négy idősebb gyerekétől 100–100 millió dollárt visszakért, és James kivételével ezt a többiek vissza is adták.