A női szavazók körében kezd elhúzni Kamala Harris, de Trumpban is sokan bíznak

A 2020-as, amerikai elnökválasztáson 10 millióval több nő szavazott, mint férfi, így az idén is nagy szerepük lehet abban, hogy melyik politikus kerül be a Fehér Házba.

Szűk két hónappal a 2024-es, amerikai elnökválasztás előtt egyre sűrűbben érkeznek a különféle közvélemény-kutatási adatok. A demokrata Kamala Harris és a republikánus Donald Trump támogatottsága országosan egyaránt 50 százalék körül mozog, így nem várható földcsuszamlásszerű győzelem egyik féltől sem. Éppen ezért azon múlhat a választás eredménye, hogy az egyes demográfiai csoportok melyik politikust preferálják majd inkább.

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a feketék és fiatalok várható szavazatával, most pedig egy 2020-as összeállításunkhoz hasonlóan azt nézzük meg, hogy mi a helyzet a női szavazók szimpátiáival.

Nemek harca

Az elmúlt héten két olyan felmérés is megjelent, melyek adatai szerint – bár a jelenlegi alelnök csak július közepén szállt be az elnökségért folyó harcba, miután Joe Biden visszalépett a jelöltségtől – a nők körében jóval nagyobb Harris támogatottsága, mint Trumpé. A Reuters szerint a regisztrált szavazók között a demokrata politikus – aki az Egyesült Államok első női elnöke lehet – 4 százalékponttal vezet a 41 százalékos támogatottságú Trump előtt, ami 3 ponttal nagyobb különbség, mint július végén (2 százalékpontos hibahatár mellett).

A nők között azonban ennél jóval nagyobb, 13 pontos a különbség a jelenlegi alelnök javára.

Ugyanilyen arányban támogatják többen a demokrata jelöltet a spanyolajkúak között is, és ebben a két csoportban a növekedés aránya is látványos: júliusban ugyanis 9 pontos előnye volt Harrisnek a nők között, a spanyolajkúak között pedig csak 6, ez ugrott fel mindkét csoportban 13 százalékpontos különbségre.

Összehasonlításképpen: a fehér szavazók és a férfiak között Trump előnye nem változott egy hónap alatt, ugyanakkor az egyetemi végzettséggel nem rendelkezők körében mért, 14 pontos előnye augusztusra megfeleződött.

A Washington Post és az ABC televízió közös felmérésében az összes megkérdezett és a regisztrált választók körében is 50–46-ra áll a Harris-Trump meccs, míg azok között, akik tervezik, hogy elmennek szavazni, 6 pontos Harris előnye (52 százalékon áll). Összességében a számok nem változtak a két párt augusztusi jelölőgyűlései után, a nemek közötti különbség azonban nőtt.

Joseph Prezioso / AFP – Támogatók Kamala Harris kampányrendezvényén, a New Hampshire állambeli North Hamptonban, 2024. szeptember 4-én.

Az előző felméréshez hasonlóan Kamala Harris 13 ponttal vezet Donald Trump előtt a nők körében (54–41), míg a férfiak körében Trump 51 százalékon, Harris pedig 46 százalékon áll.

Az ABC szerint a jelöltállító gyűléseket követően a fehér szavazók körében történt nagyobb elmozdulás mindkét nem esetében: a nőknél Trump 13 pontos előnye 2 pontra apadt, viszont a férfiaknál (8 ponttal) 21 pontra nőtt.

Abortusz, gazdaság és a nők

Az egy dolog, hogy az egyes nemek melyik jelöltet preferálják, az viszont egy másik, hogy el is mennek-e szavazni. 2020-ban 82,2 millió nő voksolt az elnökválasztáson, mintegy 10 millióval több, mint ahány férfi. 2022-ben az amerikai nők 70 százaléka volt regisztrált választó, míg a férfiak esetében ez az arány két ponttal alacsonyabb volt, márpedig egy több mint 330 millió lakosú országban egy-két pont is sok szavazatot jelent. (Magyarországgal és számos más országgal ellentétben az USA-ban a felnőttkor elérésével nem kerül be valaki automatikusan a választói jegyzékbe, ahhoz regisztrálni kell.)

A választáson való részvételben sokat számít, hogy éppen melyek az aktuális közéleti témák, és az amerikai KFF politikai kutatóintézet éppen ezt vizsgálta meg május végén. Mivel az ő felmérésükben még Joe Biden szerepelt Trump ellenfeleként, ezért a mostani helyzetre nem lehet teljes egészében lefordítani azt, de ad egyfajta támpontot ahhoz, hogy lássuk, hogyan gondolkodnak az amerikai női választók.

Összességében a legfontosabb témának az inflációt és a megélhetési költségek emelkedését tartották a nők, a második helyen szerepeltek a demokráciára leselkedő veszélyek, majd ezt követte a bevándorlás, aztán az abortusz, a fegyverviseléssel kapcsolatos irányelvek, a végén pedig a gázai és az ukrajnai háború.

A magukat demokrata szimpatizánsnak valló nők alig több mint fele volt elégedett azzal, ahogy Biden kezelte az infláció kérdését, a gázai háborúval kapcsolatos kormányzati fellépéssel azonban még ennél is többen voltak elégedetlenek, ez pedig terhet ró Harrisre. Főleg, hogy a republikánus nők minden kérdésben 80 százalékos vagy annál nagyobb támogatást adtak Trump véleményének.

Arra a kérdésre, hogy az abortusszal kapcsolatos törvények esetleges további módosítása (a republikánusok ugyanis a szigorítás mellett kampányolnak) a legfontosabb téma-e ezen a választáson, a fehér nők 72 százaléka válaszolt igennel, a fekete és a spanyolajkú nők körében viszont csak 15 és 9 százalékos volt ez az arány. Összességében a nők 54 százaléka mondta azt, hogy az idei választásnak jelentős hatása lesz a családtervezéssel és gyermekvállalással kapcsolatos kérdésekre.

Ugyan Kamala Harris a művi terhességmegszakítással kapcsolatban többször elmondta az álláspontját,

a gazdaság helyzete sokkal több embert érdekel, és ebben nem állnak jól a demokraták.

Az összes megkérdezett nő mindössze 20 százaléka mondta azt, hogy Biden elnöksége alatt jobb az anyagi helyzete, míg 48 százalék szerint Trump elnöksége alatt jobb volt. A fekete nők ugyanakkor 27–22 százalékban a Biden-korszakot látták szebbnek. Azok körében viszont, akik számára az infláció a választás legfontosabb témája, inkább Trump felé hajlott a többség, amikor még Biden volt az ellenfele.

Két csatatér

A kutatásban a választás kimenetelét nagyban befolyásoló hét csatatérállamból – Wisconsin, Pennsylvania, Georgia, Arizona, Észak-Karolina, Michigan és Nevada – kettőt külön is megvizsgált a KFF. Arizonában a megkérdezett nők kétharmada támogatná azt, hogy a magzati életképesség határáig – ami után az újszülöttet már a méhen kívül is életben lehet tartani (ez legkorábban a terhesség 23. hete körül van) – joguk legyen abortuszhoz, feltéve, hogy erről is megkérdeznék őket az elnökválasztással egy időben. Ráadásul a nők felét egy ilyen referendum még inkább ösztönözné a választáson való részvételre.

Azt, hogy ez a téma mennyire megmozgatja az érintetteket, jól mutatja, hogy Michiganben a 2022-es, félidős választáson rekordszámú nő vett részt, mert akkor arról is döntöttek, hogy az állam belefoglalja-e az alkotmányába az abortuszhoz való jogot (a többség igennel szavazott). Az idén ott azonban már inkább a gazdasági kérdések és azon belül is az infláció lehet a döntő témakör, és ez alapján Biden egyáltalán nem állt jól a visszalépése előtt, mert a michigani demokrata nők ugyanolyan arányban voltak elégedetlenek az elnöknek az infláció visszaszorításáért tett lépéseivel, mint az összes megkérdezett.

A fekete nők körében még nagyobb volt az elégedetlenség a leköszönő elnökkel szemben. A KFF felmérése idején az afroamerikai nők 18 százaléka tervezte azt, hogy Trumpra szavaz, holott ennek a csoportnak a támogatása nagyban hozzájárult Biden 2020-as győzelméhez.

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

A fekete nők háromnegyede mondta azt, hogy valamilyen szinten aggódik

felük pedig egyenesen a „sokat aggódom” válaszlehetőséget ikszelte be. A kérdés tehát, hogy Trumpról vagy a négy évig Biden helyetteseként dolgozó Harrisről gondolják-e azt, hogy meg tudja fordítani ezt a helyzetet.