A vidéki tanár, aki fegyvert tart, és legalizálta a marihuánát – Tim Walz demokrata alelnökjelölt portréja

Egy Amerika szívében felnőtt iskolai fociedző és veteránnak számító kormányzó lesz Kamala Harris társa a 2024-es elnökválasztási küzdelemben.

91 napunk van hátra (…) Majd ráérünk akkor aludni, ha már meghaltunk,

mondta első alelnökjelölti beszédében Tim Walz, Minnesota kormányzója, aki kedden Kamala Harrisszel vett részt egy elnökválasztási nagygyűlésen Philadelphiában. Bár a Demokrata Párt hivatalos jelölőkonvenciója még hátra van, mivel Harris már megszerezte az elegendő számú támogatást, így az inkább csak jelképes esemény lesz, és most már biztosra vehetjük, hogy a republikánus jelöltek, Donald Trump és J. D. Vance fő ellenfele Harris és Walz lesz a Fehér Házért folytatott versenyben.

Azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök júliusban visszalépett a jelöltségtől, és maga helyett Harrist ajánlotta, állandó beszédtéma volt, hogy vajon a jelenlegi alelnök kit választ maga mellé a szavazólapra. Nagyjából féltucatnyi kormányzó és szenátor – főként férfiak – neve merült fel, de sajtóbeszámolók szerint csak vasárnapra szűkült le a lehetséges jelöltek száma háromra, így Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója, Mark Kelly arizonai szenátor és korábbi űrhajós, valamint Tim Walz maradt versenyben.

A The New York Times szerint Harris azt az információt kapta a tanácsadóitól, hogy mindhárom jelölttel nyerhet, így az elnökjelölt abba a kényelmes pozícióba került, hogy azt választhatta, aki számára a leginkább szimpatikus. Így kérte fel végül kedden Walzot, akinek vidéki, középnyugati származását és a progresszív gondolatokat ötvöző személyisége széles választói rétegeket szólíthat meg. És attól sem fél, hogy nekimenjen Trumpéknak.

Andrew Harnik / Getty Images – Kamala Harris és Tim Walz üdvözli a támogatókat a Girard College-ban tartott kampányrendezvényen augusztus 6-án Philadelphiában.

Tanárból politikus

Hogy mennyire vidéki és kisvárosi Walz, arra jó példa az Intelligencer cikke, amely így fogalmaz: „A nebraskai West Pointban született, a mezőgazdaságáról híres állam északkeleti szegletében található kisvárosban, majd egy Nebraska északi-középső részén található még kisebb városban, Valentine-ban és egy annál is kisebb közeli faluban, Butte-ban nőtt fel.” A cikk felhívja a figyelmet arra is, hogy amíg Trump és Vance elitegyetemeken tanult, Walz egy olyan speciális intézményben szerzett tanári diplomát, ahol számos amerikai egyetemmel ellentétben nincs felvételi, a jelentkezéshez elég az érettségi.

Az egyetemi alapképzés elvégzése után megnősült, és szintén tanár felesége, Gwen otthonában, Minnesota államban szerezte meg a mesterdiplomáját, majd Nebraskában egy középiskolában kezdett el dolgozni amerikaifoci-edzőként. Ekkor már a Nemzeti Gárda tagja volt, ahova a középiskola elvégzése után lépett be, és 24 évig ott is maradt. Harci tevékenységben sosem vett részt, de ahogy az Intelligencer rámutat, a korábbi tengerészgyalogos J. D. Vance sem, aki a seregben sajtós volt.

Volt azonban egy pont, amikor Walz karrierje véget érhetett volna. 1995 szeptemberében az akkor 31 éves tanárt gyorshajtáson kapták, majd kiderült, hogy ittasan vezetett. A következő évben bűnösnek vallotta magát, 200 dolláros büntetést kapott, az iskolai szakkörök megtartásától visszalépett, és felajánlotta a felmondását a munkahelyén, mert úgy érezte, csalódást okozott a diákjainak. Az igazgató azonban nem fogadta el a felmondást – idézte fel a Washington Post. Egy korábbi kollégája azt mondta, hogy az alkoholt már nem fogyasztó Walz az incidenst arra használta fel, hogy az ittas vezetés káros hatásairól beszéljen az iskolásoknak.

1996-ban Minnesotába költözött, és tanárként dolgozott egészen 2006-ig, amikor a szövetségi képviselőházi választáson elindult a Demokrata Párt testvérpárjának, a Minnesotai Demokrata Farmerek és Dolgozók Pártjának (DFL) színeiben, és az egyik legkonzervatívabb körzetben sikerült nyernie. A képviselőházban tagja lett a veteránügyi, a mezőgazdasági, a közlekedésügyi és fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságoknak, és már az első héten beadott egy, a minimálbér megemelését célzó törvényjavaslatot.

Walzot ötször választották újra képviselőnek, ez idő alatt a korábbi témái mellé felvette az LGBTQ-ügyeket is. Munkáját elismeréssel illette a szexuális oktatással, felvilágosítással és családtervezéssel foglalkozó Planned Parenthood, a szabadságjogokat védelmező ACLU, a két legfontosabb szakszervezet és egy nőjogi szervezet is. Walz korábban azzal büszkélkedett, hogy az amerikai fegyverlobbit vezető NRA kitűnőre értékelte a teljesítményét, ám a Sandy Hookban történt iskolai lövöldözést követően megváltozott a véleménye, olyannyira, hogy a 2018-as Las Vegas-i és floridai mészárlást követően nemcsak a fegyvertartás szigorítását követelte, de elítélte az NRA-t is, amely ezután már elégtelen osztályzatot adott neki.

Nemrégiben kritika érte azért, mert maga is rendelkezik fegyverrel, amire úgy válaszolt:

Veterán vagyok, vadászok, van fegyverem. De apa is vagyok, és sok évig tanár voltam. És azt is tudom, hogy az alapvető fegyverbiztonság nem fenyegeti a jogaimat, hanem arra való, hogy a gyerekeink biztonságban legyenek.

Paul Morigi / GETTY IMAGES / AFP – Tim Walz képviselő gyerekeknek olvas fel 2009. október 8-án Washingtonban.

Nevess egyet, Donald!

Walz 2018-ban nem indult újra a képviselő-választáson, helyette a minnesotai kormányzói széket célozta meg, és el is nyerte azt, majd 2022-ben legyőzte republikánus kihívóját. Kormányzósága idején az állam egyik legnagyobb városában, Minneapolisban ölték meg rendőri intézkedés közben George Floydot, és Walzot több bírálat érte amiatt, hogy a gyilkosság után kirobbant tüntetéshullám ellen nem lépett fel elég gyorsan. Walz Floyd halálának másnapján sajtótájékoztatót tartott, és az incidensről készült felvétellel kapcsolatban kijelentette, hogy

Gyomorforgató az emberség hiánya a videón.

Bár Walzot – aki elérte a marihuána legalizálását – progresszív liberálisként jellemzi az amerikai sajtó, és a Demokrata Párt baloldalára helyezi, egyes, általa végigvitt és Amerikában különlegesnek számító intézkedések, mint az egészségi és családi okok (például gyerek születése) miatt kivehető fizetett szabadság bevezetése, Európában általánosan elfogadott. A kormányzó több milliárd dolláros programot hozott létre a megfizethető lakhatás támogatására, és bevezették az ingyenes iskolai étkeztetést.

A vezetésével az állam alapvető joggá tette a gyermekvállalással kapcsolatos személyi döntéseket. Ez a téma különösen fontos az abortusz elérhetőségét is támogató Walznak, mert feleségével lombikbébi-program keretében született gyerekük, így különösen felháborította, amikor a republikánus alelnökjelölt azokat a nőket támadta, akik így estek teherbe. Mint írta:

J. D. Vance-nek a mesterséges megtermékenyítés elleni kritikája közvetlen támadás a családom és sokan mások ellen.

De Walz nem csak ebben a témában fogalmazott meg éles kritikát a republikánus páros ellen. Amikor Donald Trump amiatt kritizálta Kamala Harrist, ahogyan nevet, Walz azt üzente a volt elnöknek, hogy meghívja egy üdítőre, ha elneveti magát nyilvánosan, és egyszer végre „normálisan viselkedik”.

 

Középnyugati fehér férfi

Hogy Walz jó választás-e, kiderül, de egy olyan országban, ahol eddig egy kivétellel csak fehér férfiak voltak az elnökök, egy fekete-indiai származású nő mellé kínálkozott egy fehér férfi alelnökjelölt. Walz középnyugati származása szintén előnyös egy olyan pártban, amelyet gyakran vádolnak azzal, hogy túlságosan elitista, „városias”, és nem foglalkozik az átlagemberek problémáival. A tavakkal, hegyekkel és végtelen prérikkel, mezőkkel és farmokkal tarkított, tizenkét államból álló régiót gyakran nevezik Amerika szívének, és az itt élők előszeretettel különböztetik meg magukat a keleti vagy a nyugati parton élő honfitársaiktól.

Walz joviális stílusa egyszerre lehet ismerős a nebraskai, wisconsini és minnesotai embereknek, humora pedig vonzó azoknak, akik valami újat keresnek a feszültséggel teli politikai közhangulatban. Saját magán is képes nevetni, nemrég például arról beszélt, hogy azért néz ki jóval idősebbnek a vele egyidős Harrisnél, mert beleőszült a napközis nevelőként töltött éveibe, a nevét pedig sokan akkor ismerhették meg, amikor Trumpot és Vance-t furának és ijesztőnek nevezte. Ehhez azóta is tartja magát.

Anna Moneymaker / Getty Images – Donald Trump és J.D. Vance a Van Andel Arénában tartott kampánygyűlésen július 20-án Michiganben.

A középnyugati régió kulcsfontosságú szerepet játszhat majd a választási eredményben, mert demokrata és republikánus körzetek keverednek egymással, és el is mozdulhatnak az ellenkező irányba. Jó példa erre, hogy miközben Minnesotában és Michiganben Joe Biden nyerte a 2020-as elnökválasztást, az idei demokrata előválasztáson ezekben az államokban adták le a legtöbb érvénytelen szavazatot, tiltakozva az elnök Izrael-politikája ellen.

Walz ars poeticája mindenesetre jól kirajzolódik a Philadelphiában tartott beszédének egy részletéből:

Mi, minnesotaiak tiszteljük szomszédainkat és az általuk hozott személyes döntéseiket, még akkor is, ha magunk másképpen cselekednénk. Van egy aranyszabályunk: törődj a magad dolgával.