Ki volt Thomas Matthew Crooks, aki rálőtt Donald Trumpra?

A 20 éves Thomas Matthew Crooks lövései hajszál híján végeztek a volt amerikai elnökkel. A merényletig vezető útja ellentmondásokkal teli: támogatta a demokratákat, később republikánus szavazóként regisztrált, egy idősek otthonában dolgozott, közben pedig mérnöki diplomát szerzett. Végül fegyvert ragadott, hogy megölje Donald Trumpot.

Az FBI a 20 éves Thomas Matthew Crookst azonosította az elkövetőként, aki gépfegyverrel merényletkísérletet hajtott végre Donald Trump ellen – a republikánus elnökjelöltnek a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánymegállóján. A férfi a gyűlésre felállított színpadtól légvonalban úgy 130 méterre vett fel pozíciót a lövéshez egy épület tetején – amit a közönségből többen is észrevettek, sőt, próbáltak is jelezni a nehezen érthető hibákat elkövető szolgálatoknak – majd pár perccel Trump beszédének kezdete után több lövést adott le.

Az egyik golyó a füle tövénél találta el a volt elnököt, így a lövés csak centik híján nem lett telitalálat, mivel a szónok épp ekkor fordította el a fejét, hogy a tömegről a kivetítőre tekintsen. Pár másodperccel később már a titkosszolgálat öltönyösei fogták közre Trumpot, és ezekben a pillanatokban hangzottak fel az egyik ügynök szavai is a káoszban, miszerint a támadót kiiktatták a mesterlövészek.

Crooks számára az idei lett volna az első elnökválasztás, amelyen részt vehetett volna, az előzőn – 2020-ban – még nem volt elég idős volt ahhoz, hogy voksolhasson. Crookst érdekelte a sakk, a kódolás és a videójátékok, illetve nemrég szerzett mérnöki diplomát. Középiskolai osztálytársai intelligens diákként írták le, akinek kevés barátja volt, sőt, az iskolában zaklatták is, de nem mutatott olyan aggasztó jeleket, amik arra utaltak volna, hogy mit tervez.

Courtesy Photo – A Bethel Park High School 2020-as évkönyvi fotója Thomas Crooksról.

Thomas Crooksnak a gyűlésre egy órányit kellett autóznia észak felé Pittsburgh egyik külvárosából, Bethel Parkból, ahol a családjával élt, és a munkája is ide kötötte: a helyi idősotthonban és rehabilitációs központban a lakók étkeztetésében vett részt. A férfi két hónappal ezelőtt szerzett mérnöki diplomát az Allegheny megyei közösségi főiskolán.

Pennsylvania fontos csatatérállam az amerikai választások szempontjából, és ahogy a CNN írta, a jelek szerint a merénylő érdeklődött a politika iránt. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos hivatalos dokumentumok nem adnak érdemi kapaszkodókat a tette megértéséhez: tizenhét évesen 15 dolláros adománnyal segített egy demokrata aktivista csoportot, majd alig egy héttel azután, hogy betöltötte 18. életévét, a választói névjegyzékben republikánus szavazóként regisztráltatta magát.

Crooks Bethel Park jómódú részén nőtt fel, a Pittsburgh melletti South Hills régióban. Anyja demokrata, apja pedig libertáriánus szavazó a támogatói névjegyzék szerint, illetve mindketten engedéllyel rendelkező pszichológiai tanácsadók.

A környék „elég határozottan középosztálybelinek számít, sőt, talán inkább felső-középosztálybelinek” – fogalmazott a New York Timesnak Dan Grzybek, aki a terület képviselője a megyei tanácsban, ráadásul egy utcában lakik a családdal.

Az FBI azt közölte, hogy a történteket merényletkísérletként vizsgálják, viszont Kevin P. Rojek, a nyomozást vezető pittsburghi FBI-tiszt azt is hozzátette, hogy az elkövető vélhetően egyedül cselekedett, és az esettel kapcsolatban nem vetődtek fel további biztonsági aggályok. A legfontosabb feladatként az indíték megállapítását nevezték meg – ez a potenciális belföldi terrorcselekmények esetében alapvetésnek számít.

Az ABC által megszerzett iratok szerint a hatóságok attól tartanak, hogy a történtek másokat is ösztönözhetnek további merényletek megkísérlésére. A lövöldözést követő néhány órában számos online platformon reagáltak a támadás támogatásával, polgárháborúra, Trumppal szembeni további erőszakra vagy megtorlásra buzdító nyílt felhívásokkal – írta közleményében a New York-i rendőrség.

Az FBI azt is nyilvánosságra hozta, hogy Crooks robbanóanyagokat hagyott hátra a kocsijában, amivel a butleri kampánygyűlésre érkezett, de a családja otthonában is találtak bombakészítéshez szükséges anyagokat. Crooks holtteste mellett egy AR-15 típusú félautomata gépkarabélyt találtak, amit az apja vásárolt legálisan. Mivel a merénylőnél nem voltak igazolványok, a hatóságoknak először ez segített a személyazonossága megállapításában, mivel a puskát sikerült visszavezetniük az apjához.

A szövetségi nyomozóiroda közölte azt is, hogy a támadónál korábban nem észleltek mentális problémát, és nem került fel a bűnüldöző szervek radarjára sem.

A nyomozók ezekben a napokban átvizsgálják Crooks online tevékenységét, valamint hozzáférnek a telefonjához és a számítógépéhez, ám eddig a közösségimédia-oldalain vagy máshol sem találtak semmi olyan jelet, amely segíthetne beazonosítani az indítékait, vagy olyasmit, ami aktuális politikai meggyőződését pontosan leírná. Ahogy a New York Timesnak korábbi FBI-ügynökök elmondták, a viselkedéselemző egység most megpróbál egy profilt készíteni a fegyveresről, igyekeznek feltárni az utóbbi időben vele történt eseményeket, hogy megértsék a motivációit.

20 éves kora ellenére – miközben mások ebben az életszakaszukban személyes adatokkal árasztják el az internetet – Thomas Matthew Crooks kevés nyomot hagyott hátra arról, hogy ki is ő, miben hisz, vagy miért dönthetett úgy, hogy szombaton elautózik a Trump-gyűlésre, és megpróbálja meggyilkolni a volt elnököt.

Arra vonatkozó nyom azonban felbukkant, hogy Crooks miként képezhette ki magát lőfegyverek használatára. A Pittsburgh környékén lévő Clairton Sportsmen’s Club lövészklub, amelynek 180 méteresnél hosszabb lőtere is van, megerősítette, hogy a támadó egy évig az egyesület tagja volt. Crooksot ugyanakkor korábban kizárták a középiskolai lövészcsapatból. Az egyik volt osztálytársa a médiának elmondta, megkérték, hogy ne folytassa a csapatban, mert annyira rosszul lőtt, hogy azt már veszélyesnek tartották.

A Bethel Park-i idősotthon – ami nagyjából egy kilométerre van a Crooks család otthonától – egyik névtelenséget kérő alkalmazottja viszont úgy jellemezte Thomast, hogy „a legédesebb fickó” volt. Elmesélte, hogy a merénylő a múlt héten még az idős lakóknak segített a Ranch-salátadresszingek kibontásával, amivel még a fiatal dolgozóknak is meggyűlik a gondjuk. A volt kolléga szerint soha nem beszélt a nézeteiről a munkahelyén, nem volt politikailag radikális ember.

Crooks a Bethel Park-i gimnáziumban 2022-ben végzett a ballagási ünnepségről készült videó szerint. Az amerikai lapok számos volt osztálytársával készítettek interjút, amelyek szerint csendes, jó tanuló, magának való személyiség volt, igaz, nem akadt sok barátja.

A középiskola egyik korábbi tanulója – aki egy évvel felette járt az intézménybe – azt mondta a CNN-nek, hogy Crookst a többi diák zaklatta, és magányosnak tűnt. Elmondása szerint érzelmek nélküli arckifejezéssel sétált az iskola folyosóin, „nem tartozott a klikkhez, ezért céltábla volt a hátán.” Az iskola egy másik egykori diákja szerint – aki neve elhallgatását kérte – Crooks nagyon intelligens volt, kitűnő teljesítményt nyújtott, közben viszont félénknek tűnt.

A diákok beszéltek arról, hogy „egy kicsit másképp néz ki”, egyik volt osztálytársa szerint „olyan retró kocka hangulatú” stílusa volt, de nem emlékszik rá, hogy sokat látta volna.

A helyi újságok arról is írtak, hogy Crooks egyike volt annak 20 diáknak, akik 2022-ben 500 dolláros pénznyereményt kaptak matematikai és természettudományos tárgyakban nyújtott teljesítményükért. Az iskola Facebook-oldalán megjelent egyik videóban egy laptop fölött ülve a számítógépes kódolás mikéntjéről mesél egy másik tanulónak. A BlackRock, a világ egyik legnagyobb befektetési cégének egyik tévéreklámjában is feltűnik egy közgazdaságtan órán ülve, amit a helyi középiskolában forgattak – ezt a hirdetést a merényletkísérlet óta visszahívták.

Thomas Matthew Crooksnak nem sikerült meggyilkolnia Donald Trumpot, viszont a közönség soraiból egy embert megölt, két másikat pedig súlyosan megsebesített, a támadás pedig alapjaiban rázta meg az amerikai politikát. A magányos és megosztott Egyesült Államok politikusai azóta mindkét oldalon a erőszak elítélését kezdték el hirdetni, és a saját maguk által is okozott végzetes polarizáció veszélyeire próbálják felhívni a figyelmet.

Kapcsolódó
„Legyőzték az amerikai titkosszolgálatot” – kik és miben hibáztak a Trump elleni merénylet során?
Az USA-ban óriási vita robbant ki a hétvégi merényletkísérlet után, hogy megfelelően látta-e el a volt elnök védelmét a Secret Service, az elnöki titkosszolgálat. Ha nem, akkor pontosan kik és miben hibáztak?