Eljutott Kirill pátriárkához a budapesti metropolita szexuális zaklatási ügye

Beszámolók szerint az ortodox egyház feje tombolt dühében.

Amint arról nemrég lapunk is beszámolt, luxusingatlanhoz és magyar útlevélhez jutott Budapesten Kirill moszkvai pátriárka jobbkeze, Hilarion metropolita, akit mindezek mellett szexuális zaklatással vádol egy korábbi beosztottja.

Minderről elsőként a száműzetésben lévő orosz lap, a Novaja Gazeta számolt be egy Szuzuki George nevű japán-orosz férfi elmondása alapján, aki egy ideig Hilarionnal élt Budapesten. Hilarion, polgári nevén Grigorij Alfejem 2022-ben költözött Magyarországra, és lett egyúttal Budapest és Magyarország metropolitája. Ekkor szegődött a szolgálatába Szuzuki, akit Hilarion később több alkalommal is szexuálisan zaklatott. A férfi erre válaszul elkezdte titokban rögzíteni a kettejük között elhangzott beszélgetéseket, majd mikor összeszedte minden bátorságát, megszökött és elhagyta az országot.

A hangfelvételeket átadta a Novaja Gazetának, ami aztán publikálta ezek tartalmát. A hvg információi szerint a fejlemények Kirill pátriárkához is eljutottak, aki a leírások szerint tombolni kezdett, amikor meghallotta, mik hangzottak el. A lap szerint Kirill dühét magyarázza, hogy nemcsak a Szuzuki-ügyből kirobbant botránnyal kellett szembesülnie, hanem azzal is, hogy őt magát is nevesítik a hangfelvételeken.

A hvg emlékeztet, hogy az ortodox egyház Magyar Egyházmegyéje Hilarion védelmére kelt egy július 10-én jegyzett nyílt levélben. Ebben azt írják, hogy a cikk valószínűleg „megrendelésre született”, a megjelenését pedig szándékosan Orbán Viktor moszkvai látogatásának idejére időzítették. A Magyar Egyházmegye szóvivője, Kim Nyikolaj az orosz TASZSZ hírügynökségnek is erről beszélt, hozzátéve még azt is, hogy Szuzuki homoszexuális hajlamokkal rendelkezett és meleg társkereső oldalakra is regisztrált, továbbá gyerekpornót tartalmazó weboldalakat látogatott.

Kapcsolódó