Orbán a „békemissziója” támogatását kérte Erdogantól a NATO csúcstalálkozón

A NATO csúcstalálkozójának első napján Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke.

A NATO csúcstalálkozójának első napján Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke. A keddi tárgyaláson a felek megvitatták az orosz-ukrán háború ügyét, és Orbán a „magyar békemisszió” támogatását kérte Erdogantól, ugyanis előbbi elmondása szerint a konfliktusban Törökország volt az eddigi egyetlen sikeres közvetítő.

Orbán Kínából érkezett Washingtonba, hétfőn még a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel egyeztetett Pekingben. Előtte még pénteken Oroszországban járt Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyalni, amiről előre szólt a NATO-nak, de miközben a magyar miniszterelnök tölti be az EU soros elnöki tisztségét, a blokktól a moszkvai útra nem kapott felhatalmazást. Orbán mindezek előtt a két éve dúló orosz-ukrán háború kezdete óta megtette első hivatalos útját Kijevbe a múlt héten, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

A NATO 75. évfordulós csúcstalálkozóját Washingtonban tarják július 9-11 között.