Elrendelték Navalnij özvegyének letartóztatását

Azzal az indoklással, hogy a nő szélsőséges szervezet tagja.

A moszkvai Baszmannij kerületi bíróság kedden elrendelte Julija Navalnaja, a börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus külföldi száműzetésben élő özvegyének letartóztatását, azzal az indoklással, hogy a nő szélsőséges szervezet tagja, írja az MTI.

Julija Boriszovna Abroszimova (Julija Navalnaja leánykori neve – a szerk.) elrejtőzött az előzetes vizsgálatot folytató szervek elől, amiért körözést adtak ki ellene

– közölte a vádlott távollétében a törvényszék, amelynek döntése értelmében két hónapra őrizetbe fogják venni Julija Navalnaját kiadatása vagy az Oroszországi Föderáció területén történő letartóztatása esetén.

Alekszej Navalnij február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 évi büntetését töltötte. A Kreml tagadja, hogy az orosz államnak vagy Vlagyimir Putyin elnöknek bármi köze lett volna halálához. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat tájékoztatása szerint a politikus egy séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt.

Navalnij 47 éves felesége csak a férje halálát követően lépett a nyilvánosság elé. Az X-en most azt írta híveinek, hogy ne a bírósági határozattal foglalkozzanak, hanem a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni küzdelemmel.

Ha írnak erről, kérem ne felejtsék megemlíteni a legfőbb dolgot: Vlagyimir Putyin gyilkos és háborús bűnös

– hangoztatta Julija Navalnaja.

Kapcsolódó
Át tudja venni Alekszej Navalnij szerepét az özvegye?
Egyes megfigyelők szerint Julija Navalnaja képes mind Oroszországon belül, mind azon kívül egyesíteni a Putyin-ellenes erőket, de ettől még sok reménye nincs az orosz ellenzéknek.