Az osztrák bíróság szerint már nem jelent veszélyt a társadalomra Josef Fritzl, aki 24 éven át tartotta fogva és erőszakolta a saját lányát

Akár idősek otthonában is kiköthet a most 88 éves férfi.

Az amstetteni rémként is emlegetett oszták Josef Fritzl hamarosan akár szabadlábra is kerülhet, és arra is van esélye, hogy börtön helyett egy idősek otthonában élje le hátralevő életét. Amint a Guardian emlékeztet, az év elején a férfi ügyvédje, Astrid Wagner az idős korára és demenciájára hivatkozva kérvényezte, hogy védence idő előtt szabadulhasson a börtönből, a kremsi bíróság pedig a pszichiátriai szakvélemények alapján úgy döntött, hogy a 88 éves férfi nem jelent már veszélyt a társadalomra. Megelőzési okokból azonban a bíróság nem ment el odáig, hogy szabadlábra helyezze Fritzlt, és az ügyészség is fellebbezhet még az áthelyezés ellen. Ügyvédje ugyanakkor tényként közölte, hogy védencét a fegyház pszichiátriai részlegéről egy általános börtönbe szállíthatják át, ahol időről időre kérheti majd a feltételes szabadlábra helyezését is. A Guardian szerint mindez megnyitja az utat afelé, hogy végül idősotthonban kössön ki.

Ügyvédje a sajtónak csütörtökön azt mondta:

Hosszú idő volt, de sikert értünk el. [Fritzl] újra elmondta, hogy megbánta, amit tett, közel volt ahhoz, hogy elsírja magát. A bíróság végül úgy ítélte meg, hogy a védencem nem jelent többé veszélyt a társadalomra.

Josef Fritzl volt az elkövetője Ausztria modernkori történetének talán legmegrázóbb bűncselekmény-sorozatának. A férfi bebörtönözte, majd 24 éven át fogva tartotta a saját lányát, Elisabeth Fritzlt a házuk alatti pincében kialakított börtönben. Ezen idő alatt rendszeresen megerőszakolta a nőt, akitől a fogság ideje alatt hét gyereke született. Közülük az egyik még újszülött korában meghalt, őt Fritzl egy szemétégetőben hamvasztotta el. A férfi végül akkor bukott le, amikor lányától született legidősebb gyereke, Kerstin megbetegedett és muszáj volt kórházba vinni. Elisabeth elrejtett egy segélykérő üzenetet a lány egyik zsebében, amit a kórházi dolgozók meg is találtak, innentől nem volt visszaút, Fritzlt napokon belül letartóztatták.

Az amstetteni rémet életfogytiglanra ítélték, 2009-óta ül börtönben. Tavaly kiadta emlékiratait, részletesen mesélve arró, ő miként élte meg azt a bizonyos 24 évet. Itt írta le azt, hogy magát is áldozatnak tekinti.

Kapcsolódó
„Jó ember vagyok” – kiadta emlékiratait az osztrák férfi, aki 24 éven át a pincéjében tartotta foglyul a saját lányát
Josef Fritzl rendszeresen megerőszakolta a lányát, aki összesen hét gyermeket szült neki. Az életfogytiglanra ítélt férfi jelenleg azt szeretné a legjobban, ha a felesége megbocsátana neki.

Fritzl néhány hónapja a börtönben arról beszélt, nagyon szeretné látni unokáit, állandóan a családjára gondol. Ő maga biztos benne, hogy egyszer képesek lesznek neki megbocsátani.

Kapcsolódó
„Meg fognak bocsátani” – mondta családjáról az osztrák nyugdíjas, aki 24 éven át tartotta a pincéjébe zárva a saját lányát
Josef Fritzl nagyon szeretné látni az unokáit, állítása szerint mindig a családjára gondol.