Meghalt a börtönben Matteo Messina Denaro

Egyszer azt állította, hogy annyi embert gyilkolt meg, amennyivel egy temetőt is meg lehetne tölteni.

Meghalt Matteo Messina Denaro olasz maffiafőnök, akit harminc év bujkálást követően januárban tartóztattak leírja a Reuters az olasz állami hírügynökségre hivatkozva.

A hatvanegy éves Messina Denaro letartóztatásakor már jó ideje rákos beteg volt. Mivel állapota az elmúlt hetekben leromlott, kórházba szállították abból a szigorúan őrzött közép-olaszországi, börtönből, ahol fogva tartották. Denaro elutasította a radikális orvosi kezelést, az orvosok pedig leállították a táplálását, miután megállapították, hogy visszafordíthatatlanul kómába esett.

A maffiavezérnek sokféle bűncselekményt róttak a terhére. Többek között azért ítélték el, mert 1992-ben szerepet játszott Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes ügyészek meggyilkolásának kitervelésében.

Szintén őt tették felelőssé az 1993-ban Rómában, Firenzében és Milánóban elkövetett robbantásos merényletekért, amelyekben tíz ember vesztette életét. A maffiavezér a tizenkét éves Giuseppe Di Matteo elrablásának megszervezésében is részt vett. A fiú apját ezzel a módszerrel próbálták rávenni, hogy ne valljon a maffia ellen. A gyermeket két éven át tartották fogva, majd meggyilkolták.

Az olasz sajtó által „az utolsó keresztapának” nevezett Messina Denaro – mint írják – nem adott semmilyen információt a rendőrségnek, miután január 16-án egy magánkórház előtt Palermóban elfogták. A maffiavezér akkor épp orvosi kezelésre igyekezett.

Messina Denaro 1962-ben született egy maffiacsaládban, a délnyugat-szicíliai Castelvetranóban. A szervezetben apját követte, és már tizenöt évesen fegyvert viselt. A rendőrség szerint tizennyolc éves volt, amikor az első gyilkosságát elkövette. Ő maga egyszer azt állította, hogy annyi embert gyilkolt meg, amennyivel egy temetőt is meg lehetne tölteni.