Módosult az ukrán szégyenlista, de az OTP maradt

Ukrajna öt görög céget átmenetileg levett a „háborús szponzorok” listájáról.

Ukrajna öt görög céget átmenetileg levett a „háborús szponzorok” listájáról.

Az Euronews brüsszeli tudósítója szúrta ki, hogy ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség ideiglenesen felfüggesztette öt görög vállalat – és nyolc vezetőjük – szerepeltetését a „háború nemzetközi szponzorainak” listáján. A cégeket összesítő honlapon a görög cégek (Dynacom Tankers, Delta Tankers, Thenamaris, Minerva Marine, TMS Tankers) melletti indoklásokat elhomályosították, helyettük az a felirat olvasható, hogy

a státusz felfüggesztve, amíg folynak a kétoldalú tárgyalások az Európai Bizottság képviselőinek bevonásával.

Az ukrán szégyenlista felülvizsgálata ugyanakkor nem érintette az OTP Bankot, amely egyetlen magyar cégként továbbra is szerepel azon, noha az Euronews korábbi híre szerint az EU ebben az ügyben is megpróbál majd közvetíteni, miután Szijjártó Péter külügyminiszter megakadályozta az Európai Békekeret (EPF) nyolcadik, 500 millió eurós részletének folyósítását és kilátásba helyezte az EU készülő 11. szankciós csomagjának megvétózását is.

Kapcsolódó

ADVERTISING

A hivatalos indoklás szerint az OTP Bank “nemcsak hivatalosan elismeri az úgynevezett donyecki és luhanszki ‘népköztársaságokat’, de kedvezményes hitelfeltételeket is biztosít az orosz hadseregnek, azaz tulajdonképpen jutalmazza őket az elkövetett háborús bűnökért. Az OTP Csoport így továbbra is szponzorálja az Ukrajna elleni orosz agressziót.” Az OTP tagadja a felhozott vádakat.

A Bizottság vélhetően azért is tárgyal most az ukránokkal a listáról, mert Budapest mellett Athén is megvétózná a szankciókat, amiért a görög hajózási társaságok szerepelnek az ukrán listán.