Őrizetbe vették a belgrádi iskolai mészárlást elkövető diák apját

Mivel a fiú még nem tölötte be a 14. életévét. A gyanú szerint az apa többször is lőtérre vitte a fiát, a fegyvert pedig nem biztonságos helyen tárolta.

Nyolc diák és egy biztonsági őr halt meg szerdán egy belgrádi általános iskolában, amikor egy hetedikes diák lövöldözni kezdett, az áldozatokon kívül még hat gyerek és egy tanár sebesült meg. A Szabad Magyar Szó cikke szerint mivel a diák még nem tölötte be a 14. életévét, a rendőrség közölte, hogy az édesapját őrizetbe vették, és előzetes letartóztatására tesznek javaslatot.

A cikk szerint az apát a közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény elkövetésével vádolják, amiért akár több mint 10 évet is börtönben tölthet. A bírósági meghallgatáson a férfi tagadta az ellene felhozott vádakat. Az őrizetbe vételét ugyanakkor fenntartották, hogy ne tudja befolyásolni a tanúkat.

A belgrádi legfelsőbb bíróság közlése alapján a gyanú szerint az apa a fiát többször is a lőtérre vitte, együtt gyakorolták a lőfegyverek és lőszerek használatát, annak ellenére hogy a fiú csak 13 éves volt, és az ilyen tevékenység nem megfelelő az ő életkorához. Ezen kívül a bíróság szerint az apa nem tárolta biztonságos helyen a fegyvereket, lőszereket, így kerülhetett illetéktelen személy kezébe, jelen esetben egy 13 éves gyermek birtokába.

A fiú a hatályos törvények értelmében nem büntethető, mert még nem töltötte be a 14. életévét, így a belgrádi gyermek- és ifjúsági neurológiai és pszichiátriai klinikán helyezték el megfigyelésre. Az elkövető egyébként egy jól szituált belgrádi orvoscsalád gyermeke, a szerb sajtó szerint az eminens, sőt színötös tanuló, egy rossz osztályzat miatt állt bosszút apja lőfegyvereivel. Szerdán két pisztollyal és négy Molotov-koktéllal felszerelkezve ment be az iskolaépületbe, ahol a folyosón, valamint egyik osztályteremben lövöldözve végzett az áldozatokkal.

Kapcsolódó
Orvoscsalád eminens tanuló gyermeke a belgrádi lövöldöző, halállistája volt
Két pisztoly és több Molotov-koktél volt a hátizsákjában.