Rakéta csapódott be Lengyelországban, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését

Amit eddig tudunk: Gabonaszállítóba csapódott egy rakéta az ukrán határ mellett, a lengyel oldalon, két ember meghalt. Egyelőre Varsó és Washington sem erősítette meg, hogy orosz rakétatámadás történt volna. Bővebb információt későbbre ígértek. Az esetről elsőként beszámoló újságíró később azt írta, úgy tudja, hogy az ukrán légvédelmi rendszer által kilőtt rakéta maradványai csapódtak be lengyel területen. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a Lengyelországban talált roncsnak köze nincs az orosz rakétákhoz. Orbán Viktor 20 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését, ott volt többek közt Szijjártó, Gulyás, Szalay-Bobrovniczky és Rogán is. A honvédelmi miniszter úton az ülésről az M1 stúdiójába ment, ahol arról beszélt, mindenki nyugalomra inti az országait. Ülésezett a lengyel kormány is, az ország megemeli katonai készültségét és vizsgálja a lehetőségét, hogy aktiválja a NATO 4. cikkét.

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

Mint írták, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be.

Mariusz Gierszewski, az újságíró, aki elsőként számolt be az esetről, nem sokkal később a helyi hatóságokra hivatkozva már azt írta, az ukránok hatástalanították a rakétát, aminek a maradványai csapódtak be Lengyelországban végül.

A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) erre rendkívüli tanácskozást hívott össze- közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

A kialakult válsághelyzet miatt az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik

– mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy ne tegyen közzé meg nem erősített információkat. Az illetékes szolgálatok hiteles információkkal szolgálnak a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.

A beígért sajtótájékoztatón Müller bejelentette, a történtek hatására Lengyelország megemeli a katonai készültséget. Megerősítette továbbá, hogy két ember életét veszítette a robbanásban, de ő nem beszélt határozottan arról, hogy az orosz rakéta okozta volna.

Azt is közölte, a kormány vizsgálja a lehetőségét annak, hogy aktiválják a NATO 4. cikkét, amelynek értelmében a szövetség tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A BBC-nek a lengyel miniszterelnöki hivatal egy magas rangú szóvivője korábban arról beszélt,

információs káosz van. Nem vagyok semmiben biztos, és nem tudok megerősíteni sem semmit.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője szintén azt közölte, nekik egyelőre nincs elég információjuk arról, hogy megerősítsék, orosz rakéták okozták volna a robbanást a lengyel határnál. Az NBC News-nak a Fehér Ház egy magas rangú tisztviselője pedig gyakorlatilag ezt ismételte meg. Joe Biden amerikai elnök éjjel telefonon egyeztet Andrzej Duda lengyel elnökkel.

A NATO egyelőre elég szűkszavú tájékoztatásában annyit írt, hogy szorosan együttműködnek szövetségesükkel, Lengyelországgal. Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a közösségimédia-felületre feltöltött üzenete szerint aggodalommal töltik el a lengyelországi robbanásról szóló hírek. Közölte: szoros figyelemmel kíséri a helyzetet. Majd hozzátette: „kapcsolatban állunk a lengyel hatóságokkal, a partnereinkkel és szövetségeseinkkel.”

Idő közben megszólalt az orosz védelmi minisztérium is az esettel kapcsolatban. Mint közleményükben fogalmaztak, a lengyel területen becsapódott rakétáról szóló hírek „szándékos provokáció ellenük annak érdekében, hogy eszkalálódjon a konfliktus.“

Az ukrán-lengyel határ mellett egyetlen orosz rakéta sem talált célpontot. A lengyel médiában közzétett felvételeken szereplő roncsnak nincs köze az orosz fegyverekhez

– közölték.

A Ria Novosti orosz hírügynökség orosz „katonai szakértőkre” hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz rakéták képtelenek elérni a lengyel területekig, de az abnormálisan funkcionáló ukrán rakétarendszerek annál inkább.

A címsávban mindeközben az volt olvasható:

Lengyelország. Provokáció.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez intézett napi bejelentkezésében úgy fogalmazott, a terror már nem korlátozott a határaikon belülre. Az incidens szerinte az eszkaláció nagyon jelentős formája, ami ellen fel kell lépni. Mihajlo Podoljak, az elnök szóvivője azt írta a Twitteren, a lengyel területeket ért támadás „nem baleset, hanem egy tervezett, hibának álcázott beköszönés volt Oroszországtól.”

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t arról tájékoztatta, a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta  a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral.

A Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az ülést követően az M1 stúdiójába ment, ahol elmondta, egyelőre mindenki nyugalomra inti az országait, és meg kell várni, milyen információkkal állnak elő a lengyelek.

A júliusban felállított, és a kormányon belül működő Védelmi Tanács foglalkozik többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel.

A Védelmi Tanács szükség szerint, de legalább kéthetente ülésezik, rendkívüli ülés összehívását bármely tag kezdeményezheti.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán a lengyel, magyar – két jó barát közmondást írta ki lengyel nyelven.

Kapcsolódó