Diplomáciai botrányt okozott a magyar tankönyv, Ukrajna az átírását követeli

Az ukrán külügy szerint a hamis információk nem maradhatnak a nyolcadikosok földrajztankönyvében.

Az ukrán külügyi szóvivő közölte: azért követelik a nyolcadikos földrajztanköny azonnali átírását, mert az hamisan belharcként tünteti fel a háborút, amit Oroszország indított Ukrajna ellen, írja a hvg.hu. Oleg Nikolenko az Interfaxnak azt mondta, a tankönyv miatt az ukrán diplomaták már jártak a külügyminisztériumban, a  tárgyaláson megállapították, elfogadhatatlan az Ukrajnáról szóló rész, amely torzított tényeket közöl.

Az egyeztetésen követelték, hogy igazítsák helyre a tankönyvben szereplő hamis információkat, amelyek alapján a magyar diákok azt tanulják, hogy Ukrajnában már nyolc éve polgárháború zajlik, amihez semmi köze nincs Oroszországnak. A Telex által kiszúrt, a Nemzeti Köznevelési Portálon szereplő szöveg szerint Ukrajnában a többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím félszigeten ők alkotják a többséget. A két népcsoport gyakran áll szemben egymással.

Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért.

2017-ben a nyolcadikosok még a tényeknek megfelelően azt tanulták, hogy Oroszország bekebelezte a Krímet, vagyis nem polgárháborút vívtak, hanem Vlagyimir Putyin parancsára 2014-ben Oroszország  annektálta az addig Ukrajna részeként létező területet.

A nyolcadikos tananyaghoz egy karikatúrát is mellékeltek, amely szerint Ukrajnát három nagyhatalom, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió próbálja maga felé húzni.