Bírság járt a magyar levélszavazatos sumákolás miatt Szerbiában

Azért repült a bírság a szerb adatvédelmi biztostól, mert a Szerb Posta eleinte titkosnak minősített egy fontos információt.
Kapcsolódó cikkek

Bírságot kapott a Szerb Posta közérdekű adatokért felelős illetékese a Szabad Magyar Szó szerint azért, mert nem árulta el a lapnak, kire ruházta át a Magyar Postától kapott, az április 3-ai magyarországi választásokkal kapcsolatos választási csomagok kézbesítésének feladatát.

Még márciusban több olvasó megkereste a vajdasági újságot azzal, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistáiként bemutatkozó emberek kézbesítik a délvidéki magyaroknak a választási levélcsomagokat. A magyar kormánnyal jó viszonyt ápoló VMSZ vezetője, Pásztor István akkor tagadta, hogy a pártnak köze lenne ehhez.

A Szabad Magyar Szó március 21-én közérdekű adatigényléssel fordult a Szerb Postához, árulják el, a vállalat kivel kötött szerződést a feladat átruházására. A Szerb Posta azonban közölte, a szerződést titkosították, nem adhatják ki a kért információt. Április 7-én a lap panaszt tett a közérdekű adatok biztosánál, így június 28-án a Szerb Posta mégis azt közölte, nem titkos a szerződés, ki is adták a dokumentumot.

Kapcsolódó
Áll a bál a Vajdaságban a levélszavazatok miatt
A Magyar Mozgalom szerint választási csalásra is módot adhat a Fidesz-barát VMSZ akciója.

Ebből kiderült, a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) irodával kötöttek szerződést. A szerződés mellékletéből az is látszott, hogy a szavazási levélcsomagokat a VMSZ és a Magyar Nemzeti Tanács szabadkai címén adták át. A Szabad Magyar Szó nem állt meg, a fent említett adatvédelmi biztoshoz fordult augusztus 17-én, hogy állapított-e meg szabálysértést az üggyel kapcsolatban, illetve mennyien tettek panaszt a Szerb Posta ellen a levélszavazással kapcsolatban.

A biztos kedden közölte a Szabad Magyar Szóval, hogy a Szerb Posta közérdekű adatokért felelős illetékese ellen a belgrádi szabálysértési bíróságon indítottak eljárást a közérdekű adatokhoz való hozzáférés ellehetetlenítése miatt. Maga a biztos is kiszabott az ügyben egy 30 ezer dináros (kb. 103 ezer forintos) bírságot az illetékesre, amit ő rendezett is napokon belül. Emellett kiderült, ketten tettek panaszt a levélszavazatok miatt a biztosnál, egy magánszemély és egy újságíró.