Spanyol és olasz bútoros kapott össze Putyin négyméteres asztalának eredetén

Mindketten azt állítják, ők készítették a legendássá vált asztalt.
Kapcsolódó cikkek

Vlagyimir Putyin az elmúlt hetekben Orbán Viktor mellett Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral is egy rendkívül hosszú, négyméteres asztalnál tárgyalt.

Később kiderült, ezt a Covid-protokoll indokolta. Macron állítólag nem akarta, hogy mintát vegyenek tőle Moszkvában, ezért ültették a méretes asztalhoz, Orbánnak pedig a delegációjában azonosítottak egy fertőzöttet, ezért nem kerülhetett közelebb Putyinhoz.

A híressé vált asztal eredete ugyanakkor még mindig nem egyértelmű, ugyanis egy spanyol és egy olasz bútorgyártó cég is határozottan állítja: ők készítették el a Kreml számára a hatalmas darabot, írja a Guardian.

Vicente Zaragozá, a neve által fémjelzett spanyol cég vezetője egy helyi rádiónak beszélt arról kedden, nincs kétsége afelől, hogy ez az ő asztala.

Ehhez képest Renato Pologna, az olasz Oak bútorgyártó első emberét sokkolta spanyol kollégája kijelentése. Ő is azt mondja, nincs mit magyaráznia, ő készítette 1995-1996-ban az asztalt, amiről később fotók és készültek, ezek pedig könyvekben is szerepeltek azóta.

Ez az ember, akit nem ismerek, azt mondja, hogy 2005-ben készítette az asztalt, ezért valami nem stimmel. Bizonyítékunk van az elvégzett munkáról, sőt az elnök elismeréséről is, aki akkoriban Borisz Jelcin volt

– fogalmazott.

A spanyol cég 2002 és 2006 között gyártott a Kremlnek és szovjet utódállamoknak is bútorokat, ők bútorozták be az üzbég elnök konyháját és étkezőjét is.

Zaragozá könnyeivel küszködve beszélt arról,

készítettünk nagyobb és még szebb asztalokat, de a fotókat látva spanyolként és valenciaiként nagyon büszke vagyok rá, hogy maradandót alkottunk.

Polognát ez sem hatotta azért meg. Szerinte maximum az történhetett, hogy a könyvben megjelent asztalukról másolatot készített a spanyol cég, amit aztán másnak értékesítettek.

Egy asztalról beszélgetünk, nem egy repülőgépről. Egyszerű lemásolni

– magyarázta.