A csehek és a lengyelek is jobban kijönnek a pénzükből, mint a magyarok

Aki viszont igazán jól akar élni, annak érdemes Luxemburgba vagy Németországba költöznie.

Június elején írtunk arról az Európai Unió statisztikai hivatala alapján, hogy az egyes országokban mekkora volt az órabér átlagosan és egyes szakmánként 2018-ban. Egy ilyen összehasonlítás azonban akkor az igazi, ha mellé tudjuk társítani a megélhetési költségeket, és az Eurostat most nyilvánosságra hozott egy ilyen adatbázist is.

Kapcsolódó
Kevesebb az órabére egy magyar diplomásnak, mint egy képesítés nélküli német munkásnak
Az Európai Unióban a legjobban fizetett dolgozók órabére átlagosan háromszorosa a legrosszabbul keresőknek, Magyarország pedig nemcsak uniós, hanem régiós szinten is rosszul áll.

Először nézzük a fogyasztói árszintet, ahol a 27 tagország átlagát vették száznak, és az egyes tagállamokban mért eltéréseket ehhez igazították. Így jött ki az, hogy a 2020-as adatok alapján Dániában átlagosan 32 ponttal magasabb az árszint a 27 tagország átlagához képest, vagyis ott ennyivel drágább az élet. A skála másik végén Bulgária található – a 64 pontos eredmény azt jelenti, hogy ott 36 ponttal olcsóbb a megélhetés az uniós átlaghoz viszonyítva. Magyarország 70 pontot ért el, így megélhetési költségek szempontjából az egyik legolcsóbb tagállamnak számít.

Az Eurostat tíz kategóriát különített el a fogyasztói árszinten belül, az élelmiszertől a lakhatási költségeken keresztül az éttermi és szállodai vendéglátásig. Az alábbi ábrán az egyes kategóriákra szűrve az látszik, hogy Bulgária, Románia, Magyarország és Lengyelország szinte az összes kategóriában a legolcsóbbnak számít. Dánia esetében viszont nagyok az eltérések: az élelmiszereket tekintve a legdrágább, de a kommunikációs költségek (posta, internet, telefon) csak egy kicsivel vannak az uniós átlag felett.

Hatalmas eltérést mutatnak a lakhatási költségek, amelybe beletartozik a rezsi is: Bulgária 38 pontot kapott, míg Írország 178-at. A ruha- és a cipőárak ugyanakkor meglehetősen egységesek az Európai Unión belül, 21 olyan tagország van, amely 10-10 ponttal tér el az átlagtól felfelé, vagy lefelé – hazánk ebben a kategóriában az átlagnál jóval olcsóbb (77 pont).

Egyetlen olyan kategória van, ahol Magyarország a legolcsóbbnak számít, ez pedig a rekreáció, kultúra és a sport, de a szeszes ital, dohány és kábítószer kategóriában is csak Bulgária előz meg minket. A kommunikációs költségek szempontjából hazánk a legolcsóbb országtól számítva a nyolcadik, ezek számítanak EU-s összevetésben tehát a legdrágábbnak idehaza.

A visegrádi országok közül Magyarországon a legolcsóbb étterembe vagy szállodába menni, míg a lakhatási költségek egyértelmű nyertesei a lengyelek.

Ahogy azt láttuk, olcsóság tekintetében kevés vetélytársa akad Magyarországnak, de ha a bruttó órabért is hozzávesszük mindehhez, akkor kiderül, vannak olyan országok, ahol jobban kijövünk a pénzünkből. Az alábbi ábrán az első oszlopban a korábbi cikkünkben közölt bruttó átlagos órabér alapján raktuk sorrendbe az országokat – ez Dániában a legmagasabb, Bulgáriában a legalacsonyabb. A másik oszlopban a fogyasztói árszint alapján rangsoroltunk, és bár az első és az utolsó helyezett változatlan, akadnak érdekes eredmények.

Luxemburg a bruttó órabér alapján a második helyezést érte el, a fogyasztói árszintben viszont csak az ötödik, ami azt jelenti, hogy a jó fizetéshez nem járulnak olyan magas megélhetési költségek, mint például Dániában. Hasonló a helyzet Németországban, Olaszországban, Szlovéniában, sőt Csehországban és Lengyelországban is.

Ezzel ellentétben Finnországban a hatodik legmagasabb az órabér az EU 27 országa közül, viszont a negyedik legmagasabb a fogyasztói árszint. Ez látható Írország, Franciaország, Ausztria és Szlovákia esetében is, ám míg ezeknél 1-2 helyezés az eltérés, Görögországban nagyobb a különbség: a bruttó órabér alapján csak a 17. helyen állnak, az árszint alapján azonban a 13. legdrágább ország.

Vannak olyan országok is, amelyek az órabér és az árszint szerint pontosan ugyanazon a helyen állnak: Dánia mellett Észtország, Magyarország, Románia és Bulgária is ilyen. Az utóbbi háromnál ugyan az uniós átlaghoz képest olcsó a megélhetés, de e mellé rossz fizetések is társulnak, ami oda vezet, hogy a magyarok jelentős része nem vagy csak nehezen jön ki a pénzéből.