32 éve él az olasz szigeten egyedül, most végleg mennie kell

Egy 81 éves olasz férfi három évtizedet töltött egy festői olasz sziget egyedüli lakosaként. Rég ki akarják tenni onnan, most magától döntött a távozás mellett.
Kapcsolódó cikkek

Mauro Morandi 81 éves olasz állampolgár, akinek hatósági nyomásra el kell hagynia otthonát. Eddig sajnos szokványos történet lenne, ha nem élne a férfi 32 éve, 1989 óta ugyanazon a szigeten – egymaga.

Morandinak nincs a tulajdonában a sziget, pont a tulajdonos nemzeti park akarja őt elkergetni a Szardíniához közeli Budelliről – írja a BBC News. „Távozni fogok azt remélve, hogy a jövőben Budellit védeni fogják úgy, ahogy én óvtam 32 évig” – mondta a szomorú, magányos lakó.

A korábbi testneveléstanárnak annak idején elege lett a civilizáció átkaiból, a fogyasztási őrületből, az olaszországi politikai káoszból. Kitalálta hát, hogy elköltözik egy elhagyatott polinéziai szigetre, távol a civilizációtól. Az volt a terve, hogy barátaival együtt az olaszországi La Maddalena szigetén kezd, ahol dolgozik, és összeszed némi pénzt a nagy útra.

De aztán eljutott Budellire, ahol megismerte a sziget ott élő, nyugdíj előtt álló gondviselőjét, aztán a rózsaszín fövenyéről ismert szigeten maradt.

Azonban az utóbbi években nagyon ki akarták rakni a szűrét. A La Maddalena-i Nemzeti Park elnöke, Fabrizio Fonnesu tavaly azt mondta, engedély nélkül alakította át lakhelyét a szigeten a remete. Az épület egyébként egy második világháborús rádióadó. Petíció indult a szárazföldön, hogy a derék Morandi úr maradhasson, ez 70 ezer aláírást ért el, mindhiába.

Vasárnap Morandi közölte: távozik. La Maddalenára költözik, a közelbe, állítása szerint nem sokat fog ettől változni az élete, ugyanúgy látja majd a tengert.