Lekapcsolták az internetet Mianmarban

Szombaton több ezren tüntettek a puccs ellen.
Kapcsolódó cikkek

Elérhetetlenné tette a katonaság az internetet szombaton Mianmarban, miután az ország legnépesebb városában, Yangonban több ezren követelték a puccs lezárását és Aun Szan Szu Kji megválasztott kormányfő szabadon engedését, írja a Guardian.

A hadsereg még hétfőn vette át a hatalmat, azóta ez volt a legjelentősebb demonstráció az akció ellen.

A tömeg azt skandálta,

a katonai diktatúra elbukik, a demokrácia győz.

A tüntetők közül sokan pirosba öltöztek, ami a hivatalos színe Aung Szan Szu Kji pártjának, Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) pártnak, amely tavaly november 8-án megnyerte a választásokat, de emögött sokan csalást sejtettek.

STR / AFP

Délutánra a legtöbb demonstráló hazament, de több százan farkasszemet néztek ekkor is a rendőrséggel, majd leültek a földre, mondván nem távoznak.

Az aktivisták a közösségi oldalakon szólítottak fel mindenkit, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez, csakhogy az internetet leállították a komplett országban. A legtöbb helyen a mobilnet és a wifi sem működött.

A hadsereg egyébként korábban a Twittert, az Instagramot és a Facebookot is beszántotta.

A mianmari eseményekről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

Kapcsolódó
Megpuccsolta a kormányt a mianmari hadsereg, de egyelőre nem látni, mit akart elérni
Ismét átvette a hatalmat Mianmarban a hadsereg, amely korábban már közel 50 éven át irányította az országot. Az akkori junta elleni tiltakozás szimbólumát, a demokratizálódási folyamat elindítóját – aki öt évig volt az ország kormányfője – félreállították. Úgy tűnik, a hadsereg mégsem kér a demokráciából.