Miért engedett végül Angela Merkel Orbán Viktornak?

A német elnökség annyi ügyet vállalt magára, amennyit még ők sem tudtak teljesen megoldani. Ráadásul Merkelt kötötték is a soros elnökségre vonatkozó szabályok, amelyek szerint Orbánnal meg kellett egyeznie.

Az elmúlt egy hétben mindenki egyszerre hirdetett győzelmet az uniós jogállami mechanizmussal kapcsolatban, bár a leghangosabb egyértelműen a magyar kormánypárt volt. Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója odáig ment, hogy ha Orbán Viktor tárgyalja le Trianont, Magyarországhoz csatolták volna az antant országok felét.

Erős túlzásnak hat ez egy kisebb politikai siker eléréshez képest. Egyrészt ugyanis a jogállami mechanizmust elfogadták, és pontosan azt a célt tölti majd be, amit eredetileg szántak neki: megvonhatják a támogatásokat azoktól a tagországoktól, amelyek megsértik a jogállami alapelveket, ha a sérelem érinti az uniós költségvetést is. Amit a magyar és a lengyel miniszterelnök elért a költségvetés és a 750 milliárdos helyreállítási csomag vétójának belengetésével, annyi, hogy ne legyen kiterjedtebb a jogállami mechanizmus, mint korábban tervezték, és hogy a következő parlamenti választásig ne nagyon lehessen alkalmazni.

Orbán ismét a nyers erőt és a nyílt fenyegetést használta, amivel komoly politikai tőkét pazarolt el, de meghátrálásra tudta kényszeríteni a többi 25 tagországot. Ennek a fő oka pedig a német soros elnökségben keresendő. Németország mostanra messze az Európai Unió legfontosabb országa, Angela Merkel pedig másfél évtizedes kancellári pályafutása alatt a kontinens legmeghatározóbb és legkiszámíthatóbb politikusa lett. Így aztán nagyon sokat várt mindenki a német soros elnökségtől, maguk a németek is. Ez magyarázza, hogy miért vállaltak olyan sok konfliktusos ügyet, amennyit még ők sem tudtak teljesen megoldani fél év alatt.

Németországnak több politikai tőkéje van Európában, mint bárkinek, a német diplomácia is minősége kifejezetten jó, de még így sem lehetett minden ügyet megoldani fél év alatt. A német kormánynak annyi felé kellett figyelnie, annyi tárgyalást kellett menedzselnie, hogy a végére nem maradt annyi erő, hogy minden konfliktusos harcot megvívjon.

Ráadásul az EU soros elnökségét köti az a szabály, hogy fair brokernek, vagyis igazságos közvetítőnek kell lennie a tagállamok konfliktusaiban. Lehet, hogy ha Németország és Merkel nem soros elnökként tárgyal Magyarországgal és Lengyelországgal, akkor keményebb végkimenetele van a vétó körüli harcoknak, mert nem kötik ilyen szabályok a kompromisszumos rendezéshez.

Angela Merkel azt tartja a legfontosabbnak, hogy az Európai Unió a távozása után is működjön, és ne kövesse senki a briteket. És azt sikerült is elérni, hogy az EU működőképes maradjon Merkel után is, sőt a helyreállítási csomaggal egy kicsit még előre is lépjen az együttműködésben.

A német soros elnökség nem volt elsöprő siker, de siker volt. És ahogy az unióban általában: senki sem érezheti magát igazán boldognak, de mindenki örülhet egy kicsit.