Orbán és Morawiecki keddig kapott haladékot

Eddig kell válaszolniuk, elállnak-e az uniós költségvetés vétójától.

Legkésőbb keddig válaszolnia kell Magyarországnak és Lengyelországnak arra, hogy feladja-e az uniós költségvetési és segélycsomag blokkolását, írja a Népszava egy neve elhallgatását kérő magas rangú EU-s diplomatára hivatkozva.

Ha a két ország nemet mond, akkor megkezdődnek az előkészületek arra, hogy nélkülük hozzák létre a helyreállítási alap létrehozását. Azt nem tudni, milyen javaslatot kapott Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azért, hogy elálljanak a vétótól.

A diplomata közölte, hogy több lehetőséget is mérlegelnek az EU-s intézmények a Magyarország és Lengyelország nélküli helyreállítási alap felállítására, de továbbra is bíznak abban, hogy a két ország kormányfője kész lesz a megállapodásra.

Múlt csütörtökön kiderült, hogy Lengyelország kész feladni a vétóját mind a 2021-2027-es költségvetés, mind a helyreállítási alap ügyében, ha az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletről kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot az Európai Bizottság, és azt az állam- és kormányfők is támogatják a jövő heti EU-csúcson. Orbán múlt pénteken a Kossuth rádióban erre reagálva arról beszélt, hogy Magyarország nem enged, ragaszkodik az álláspontjához.