A lengyel kormányfő az isztambuli egyezmény alkotmánybírósági vizsgálatát kezdeményezi

Morawiecki részben osztja az egyezménnyel kapcsolatos „aggodalmakat.”

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentette csütörtökön, hogy kezdeményezte az Európa Tanács (ET) isztambuli egyezményének alkotmánybírósági vizsgálatát – írja az MTI.

Sajtóértekezletén a miniszterelnök azt mondta, a kormány “részben osztja” a közvéleményben megnyilvánuló aggodalmakat, és joggal feltételezi, hogy az egyezmény ellentétben áll többek között az állam világnézeti semlegességéről szóló alkotmányos elvvel, valamint sértheti a szülők azon jogát, hogy lelkiismeretük szerint neveljék gyermekeiket.

Morawiecki azután fordult az alkotmánybírósághoz, hogy hétfőn az egyik kisebb kormánykoalíciós pártot, a Szolidáris Lengyelországot képviselő lengyel igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro indítványozta a nők elleni és a családon belüli erőszakról szóló, Varsó által az előző kormány idején, 2015-ben ratifikált isztambuli egyezmény felmondását.

Múlt hét pénteken többezres tüntetés volt Varsóban, melyen sokan A szolgálólány meséje című Atwood-regényből készült sorozatból ismert ruhákban jelentek meg, tiltakozva a felmondás ellen. A demonstráció főszervezője szerint ugyanis a lépés legalizálja a családon belüli erőszakot az országban. A lengyel Jog és Igazságosság párt (PiS) igen szoros kapcsolatban áll az országban rendkívül nagy befolyással bíró katolikus egyházzal, amelyhez hasonlóan a párt a konzervatív családmodellt népszerűsíti. A populista-konzervatív lengyel kormány számos elemében követi Orbán Viktor politikáját, a bíróságok átalakításától kezdve a közmédia propagandacsatornává züllesztéséig, Andrzej Duda pedig erőteljes homofób kampánnyal nyerte meg az elnökválasztást júliusban.

Lengyelország kilép az Isztambuli Egyezményből
A lengyel kormány indokai hasonlók a magyaréhoz.

Kiemelt kép: Jaap Arriens /NurPhoto /AFP