Lovaggá ütötték Tom Moore-t, a jótékonykodó veteránt

A 100 éves férfi 33 millió font adományt gyűjtött össze a brit egészségügynek.

Pénteken II. Erzsébet lovaggá ütötte Tom Moore-t, azt a II. világháborús veteránt, aki 100. születésnapja alkalmából a kertjében fel-alá sétálva 33 millió font adományt gyűjtött össze a brit egészségügy számára. A királynő a ceremóniához édesapja, VI. György király kardját használta.

Sir Tom Moore az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosként szerelt le, de a 100. születésnapján tiszteletbeli ezredesség léptették elő. Moore eredetileg azt vállalta, hogy száz kört tesz meg a kertjében, hogy ezzel 1000 fontot gyűjtsön, ezt végül jócskán meghaladta. A több mint másfél millió adományozó között ott volt Vilmos herceg, II. Erzsébet unokája is. Sir Tom Moore-t egyébként nemrégiben David Beckham is meglátogatta és egy mezt ajándékozott neki.

Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala május végén közölte, hogy a kormányfő egyedi intézkedéssel lovagi rangra terjesztette fel a hatalmas adományt összegyűjtő veteránt, az indítványt II. Erzsébet királynő jóváhagyta. A lovagi cím odaítélésének soron kívüli bejelentése és átadása szinte példátlan az udvari protokollban. A gyakorlat szerint ugyanis évente két ízben, a királynő júniusi hivatalos születésnapjának előestéjén és újév előtt ismertetik, hogy az uralkodó kiknek adományozott magas kitüntetéseket, köztük lovagi címet.