9 új ország jelentette, hogy megjelent a koronavírus a területén

Hétfő este nyolc újabb ország jelentette, hogy megjelent a koronavírus területén: Indonézia, Portugália, Szenegál, Tunézia, Szaúd-Arábia, Jordánia, Marokkó és Lettország. Kedden Ukrajna is közölte, hogy van egy koronavírusos beteg, egy férfi, aki Olaszországból érkezett haza, és az ország nyugati részén lévő Csernyivci város kórházában ápolják.
Kapcsolódó cikkek

Közép-európai idő szerint kedd délelőtt 10 órakor a világ 76 országában 90 914 fertőzést tartottak számon. Közülük 3116-an haltak meg. Az új fertőzések száma 763, a haláleseteké 38.

Ezen belül súlyos a dél-koreai helyzet romlása: 374 új esettel 5186-ra nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma, és az esetek zömmel az ottani gócpontnak számító délkeleti Tegú városban és környékén vannak.

A betegség főleg egy keresztény kisegyház, a Sincshondzsi tagjainak körében terjedt el. A halálos áldozatok száma keddre 34-re nőtt az országban.

Koronavírus: a 31. betegnél lett gyanús, hogy egy szekta áll a járvány hátterében
A Sincshondzsi keresztény egyház alapítója halhatatlan Messiásnak tartja magát. A hívők betegség esetén sem maradhatnak távol az istentiszteletektől, ez vezetett odáig, hogy tömegek betegedtek meg koronavírussal Dél-Koreában.

Mun Dzse In államfő a helyzetet súlyosnak nevezte, és bejelentette, hogy a kormány további 25 milliárd dollárnak megfelelő összeget áldoz a járvány elleni küzdelemre, valamint a kisvállalkozások kártalanítására. A kormánynak ezt a döntését a parlamentnek még jóvá kell hagynia.

Az elnök bocsánatot kért a lakosságtól amiatt, hogy nincs elég egészségügyi maszk az országban. A kormány pénzügyi segélycsomagjának egy részét a maszkgyártás kapacitásának megnövelésére költik.

Németország 31 új megbetegedést jelentett kedden, amivel 188-ra nőt a fertőzöttek száma. Franciaországban bezártak körülbelül 120 iskolát a járvány két fő gócpontjában: Oise és Morbihan megyében. Az intézkedés 35 ezer, illetve 9 ezer diákot érint.

Peking vezetése bejelentette kedden, hogy mindenkinek, aki Dél-Koreából, Japánból, Iránból vagy Olaszországból érkezik a városba, 14 napra karanténba kell vonulnia.

Nem működött kedden Iránban a Wikipédia közösségi internetes enciklopédia perzsa nyelvű változata, mert koronavírus-fertőzésben meghalt Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető egyik tanácsadója, Mohammad Mirmohammadi – közölte a NetBlocks nevű jogvédő aktivistacsoport.

Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency / AFP

Iránban van a betegség egyik globális gócpontja a kínai Vuhan város után, és Kína után Iránban haltak meg a legtöbben a betegségben, hétfői bejelentés szerint legalább 66-an. A fertőzöttek száma 1501.

A NetBlocks szerint a hatóságok ugyanazzal a technikával blokkolják a Wikipédiát, mint amilyennel a Twittert és a Facebookot teszik elérhetetlenné 2009 óta. Hivatalos forrás nem erősítette meg a csoport állítását, a Wikipédia fenntartója, a Wikimedia Foundation pedig egyelőre nem válaszolt az AP hírügynökség érdeklődésére.

Iránban a lakosság egyre hevesebben bírálja az ország vezetését a járvány miatt, és sokan úgy gondolják, hogy az áldozatok száma jóval több annál, mint ahányat hivatalosan közölnek.

Kiemelt kép: Mladen ANTONOV / AFP