Guardian: magyar szegényeket hálóznak be a Facebookon az embercsempészek

Egy szebb jövő ígéretével csábítják őket külföldre, ahol gyakran szexmunkára kényszerítik őket.
Kapcsolódó cikkek

A szegénységben élő magyarok könnyű célpontok a Facebookon áldozatokra leső emberkereskedők számára — erről ír cikkében a Guardian. A lap bemutatja, hogy sok, kilátástalan helyzetben lévő magyart — jellemzően marginalizált közösségek, például a romák tagjait — egy jobb élet ígéretével csalnak tőrbe az emberkereskedők.

A cikk Pest megyei Bag bemutatásával kezdődik: a főúton karbantartott házak sorakoznak, azonban egy domb mögött, ahol a házakon nincsen vakolat és ahol az asztfaltút földúttá válik, kilátástalan helyzetben lévő romák élnek.

Azok a romák, akik Magyarországon maradtak, akik a társadalom peremén, a városok, falvak szélén élnek és akiket potenciális bűnözőként bélyegeznek meg

— fogalmaz a cikk hozzátéve: sok roma elhagyta az országot és Európában, jellemzően az Egyesült Királyságban próbált szerencsét. Az ilyen helyzetben lévő emberekre vadásznak azok az emberkereskedők, akik hirdetésekben toboroznak munkaerőt, fényes jövőt ígérve. A lapnak nyilatkozott egy Kálmán nevű bagi lakos, aki arról beszélt, hogy nővére az Egyesült Királyságba utazott, hogy hozzámenjen egy török férfihoz, akivel még sohasem találkozott. Egy asszony pedig nővéréről mesélt, aki szintén az Egyesült Királyságba utazott, hogy hozzámenjen egy ismeretlen, iraki férfihoz, aki EU-s papírokat akart szerezni.

Agnes De Coll, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni küzdelem programjának vezetője szerint a behálózás gyakran szép ígéretekkel kezdődik, a nőket a jobb élet és a szerelem ígéretével csábítják külföldre, ahol viszont kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

Gyakran félnek a városoktól, nem ismerik a nyelvet, bérelt lakásban élnek, ahol szexuális munkát végeznek és semmi másról nincsenek ismereteik. Ha valaki faluból érkezik, ez nagyon félelmetes. Sokkoló. Azért maradnak, mert félnek. Ez még kiszolgáltatottabbá teszi őket, még jobban kötődnek a stricihez

— fogalmazott.

A Baptista Szeretetszolgálat szerint több ezer magyar sínylődhet ilyen helyzetben Európa-szerte.

A cikk arról ír, hogy a behálózott áldozatoknak két választásuk van: vagy prostituáltak lesznek vagy hozzámennek egy fejlődő országból származó ismeretlenhez. Egy megszökött lány arról beszélt, hogy az uzsorások nagy problémát jelentenek: szinte minden érintett közösségben ott vannak és egyre több és több pénzt kérnek. Olyan is előfordul, hogy az adós családokat úgy dolgoztatják, hogy adósságukat nem csökkentik, ha pedig az érintett családban fiatal lány van, nyomást gyakorolnak rájuk.

Felevenítik az oroházi Sz. Ivett ügyét is, aki jelenleg férjével együtt börtönben van: a pár luxuséletet élt abból, hogy Magyarországról vittek ki prostituáltakat egy, a londoni Chelsea-ben található házba, ami a „10 emeletnyi kurva” néven vált hírhedtté. A módszer hasonló volt: hirdetésben kerestek lányokat, külföldi munkára.

Ilyen a „10 emeletnyi prostituált” ház, ahová egy magyar nő szervezett lányokat
Egy prostituált elmesélte, mennyibe kerül mindez, milyen az élet bent.

Kiemelt kép: A Prezi munkatársai, a Bagázs civil szervezet önkéntesei és a bagi romatelep lakói közösen kerítést építenek a lakóházak köré Bagon 2018. június 1-jén. MTI Fotó: Mónus Márton