Donald Tusk lehet az Európai Néppárt elnöke

Ha megválasztják, neki kell majd Orbán Viktorral is megküzdeni.
Kapcsolódó cikkek

A Guardian szerint Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke lehet az Európai Néppárt (EPP) új elnöke. A hírportál azt írja, hogy a politikus, aki egyben a leghosszabb ideig hivatalban lévő lengyel miniszterelnök is, az egyetlen név, akit a poszt várományosaként emlegetnek.

Az EPP elnöki posztjára november 13-ig lehet nevezni, de az általános közvélekedés szerint Tusk lesz Joseph Daul utódja. Támogatását elősegítheti az is, hogy Tusk bejelentette, hogy nem kíván elindulni a jövőre esedékes lengyel elnökválasztáson, vagyis nem akar hazájában komolyabb politikai szerepet vállalni.

Ha Tuskot valóban megválasztják az EPP elnökének, akkor őrá hárul majd az a feladat is, hogy kordában tartsa Orbán Viktort, hívja fel a figyelmet a Guardian. A Fidesz az EPP tagja, de tagságát hivatalosan felfüggesztették az Orbán-kormány által a bíróságok, a civil szervezetek és a független sajtó ellen intézett támadások miatt. Arról egyelőre még nincs döntés, hogy a Fidesz hosszútávon a Néppárt tagja maradhat-e.

A Guardiannek Petri Sarvamaa finn politikus, aki korábban a Fidesz tagságának felfüggesztésére szólított fel, azt mondta, hogy az év végéig dönteni kellene a magyar kormánypárt sorsáról, mert ha még tovább húzódik, az az Európai Néppárt hitelességét is aláássa.

Tusk tavaly novemberben egy beszédében azt mondta:

ha valaki a jogállamiság és a független bíróságok ellen van, az nem kereszténydemokrata. Ha valaki nem szereti a sajtószabadságot és a civil szervezeteket, ha eltűri az idegengyűlöletet, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, az nem kereszténydemokrata.

Kiemelt kép: