Orbán bejelentette: Várhelyi Olivért javasolja új biztosjelöltnek

Miután az EP jogi bizottsága nem támogatta az eredeti magyar jelölt, Trócsányi László biztosi kinevezését.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este Budapesten jelentette be, hogy Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának, írja az MTI.

A Reuters már hétfő délután is arról írt, hogy a miniszterelnök Várhelyit javasolja majd biztosjelöltnek, ezt erősítette meg hétfő este Orbán.

A magyar miniszterelnök Antti Rinne finn miniszterelnökkel tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón kérdésre közölte, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte tőle, jelöljön más biztost.

A miniszterelnök erre azt felelte, hogy „különleges helyzetben” van, tekintettel arra, hogy Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson, és előre jelezték, hogy biztosjelöltként számítanak rá.

Ez a lista 53 százalékot kapott, azt gondoltuk, ez egy erős demokratikus legitimáció lesz, és ez megkönnyíti a bizottság elnökasszonyának és az EP-nek a döntését is, de ez nem így történt

– fejtette ki.

Nem utasítottam el az elnökasszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett

–  közölte a kormányfő, aki ezért, mint mondta, egy technokratát jelölt a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat.

Trócsányi Lászlót szeptember 26-án hallgatta meg először a bizottság, a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobájaként, hogy megvizsgálja, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek, így Trócsányinak is. Az akkori döntés alkalmatlannak találta a magyar jelöltet.

Ezt követően a jogi bizottság hétfőn újra szavazott Trócsányiról, ekkor pedig újból leszavazták.

Várhelyi Olivér 2015 óta vezeti a brüsszeli magyar állandó képviseletet, ahol 2011 óta dolgozik, de már a kilencvenes évek közepe óta uniós ügyekkel foglalkozik különböző beosztásokban, volt a külügyminisztérium állományában is az első Orbán-kormány idején.

Brüsszelben az egyik legkeményebben tárgyaló magyar diplomatának tartják. Már amikor négy éve átvette a brüsszeli képviselet vezetését Györkös Pétertől, az volt a meghatározó vélemény, hogy a magyar kormány harciasabb retorikát vár Várhelyitől az uniós testületekkel folytatott vitákban, egyeztetéseken.

Kiemelt kép: az előtérben Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs