Boris Johnson: Nagy-Britannia október 31-én mindenképp kilép az EU-ból

A brit miniszterelnök szerint semmi sem akadályozhatja meg az októberi kilépést.
Kapcsolódó cikkek

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfő este kijelentette, hogy semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál Nagy-Britannia október 31-én esedékes kilépésének újbóli elhalasztását. Hozzátette, hogy nem szeretne előrehozott választásokat kiírni.

A konzervatív párti kormányfő hétfő estére soron kívüli kabinetülést tartott, tekintettel arra, hogy kedden ül össze először a nyári szünet után a londoni alsóház, és az ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt máris összeállított egy törvénytervezetet a megállapodás nélküli brexit megakadályozására.

A hétfő este közzétett tervezetben szerepel, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá bármiféle új brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Boris Johnson azonban a Downing Street-i hivatala előtt elmondott rövid nyilatkozatában leszögezte, semmilyen körülmények közepette nem fogja a Brexit elhalasztására kérni az EU-t, Nagy-Britannia október 31-én mindenképpen kilép az unióból.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA /Pool/Neil Hall)