Jégzabálással vannak elfoglalva, ezért nincs bűnözés Izlandon – mondta a Fülöp-szigeteki elnök

Feldühítette az Izland által benyújtott határozat, amely vizsgálná az országban történt gyilkosságokat.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Magyarország volt az egyetlen az európai államok közül, amely nem szavazta meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, hogy vizsgálják ki a Fülöp-szigetek elnökének „drogellenes háborúja” során elkövetett több ezer gyilkosságot.

Magyarország leszavazta, hogy vizsgálják a Fülöp-szigeteki vérengzést
Duterte elnök biztatására ezrével ölik azokat, akik ellen csak felmerül, hogy drogot árulnak.

A határozatot Izland terjesztette elő, és a magyar szavazat ellenére elfogadták, szóval 2020 júniusára az ENSZ emberi jogi főbiztosának, Michelle Bachelet-nek jelentést kell készíteni a helyzetről. A Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte rendesen felhúzta magát a döntésen, és azt mondta egy olyan ország (Izland) szólt bele országának a működésébe, ami telis-tele van jéggel, és ezért nem is érthetik meg a Fülöp-szigetek gondjait – számolt be róla a Reuters.

„Mi Izland problémája? Csakis a jég. Ez a problémájuk. Túl sok jegük van, nincs egyértelmű különbség nappal és éjszaka között.

Szóval megérthetik, miért nincs ott bűnözés, ahogy rendőrök sem, csak a jégzabálással vannak elfoglalva

Nem értik meg a fülöp-szigetekiek társadalmi, gazdasági és politikai problémáit” – nyilatkozta az elnök.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy Duterte kábítószer-ellenes háborújában hány ember vesztette életét. A rendőrség közlése szerint 6600 embert öltek meg, akik fegyverrel ellenkeztek a letartóztatásuk ellen. Aktivisták szerint ugyanakkor három év alatt összességében 27 ezer áldozata lehet a drogellenes háborúnak. A kivégzéseknek hamisított bizonyítékok adják az alapját.

Duterte szóvivője, Salvador Panelo még hétfőn azt mondta, az Izland által beterjesztett határozat álhíreken alapul. Az elnök pedig korábban azzal indokolta a háborút, hogy a shabu nevű drog fülöp-szigetekiek millióit tett a rabszolgájává.

Fölöslegesek. Ha nincs pénzük, akkor lopnak, gyilkolnak. Manapság, ha tönkre akarsz tenni egy embert, tönkre akarsz tenni egy családot, helyezz el egy függőt a családba. Örökös pokol lesz az életük.

A folyamatos kritikákra, amiket azért kap Duterte, mert nyilvánosan ad parancsot a rendőrségnek a gyilkosságokra, azzal védekezik:

Az emberi jogok szakembereit kérdezem. Rossz, ha azt mondom, ha elpusztítod az országomat, akkor megöllek? Az bűn, ha ezt mondja nyilvánosan egy elnök, egy polgármester vagy egy kormányzó?

Kiemelt kép: Archív fotó: MTI / KKM