Özönlenek a turisták a szibériai Maldívhoz, de az valójában egy életveszélyes hamulerakó

Közleményt adott ki a helyi energiaipari vállalat.
Kapcsolódó cikkek

Egy orosz energiaipari vállalat figyelmeztette az Instagram-felhasználókat, hogy ne úszkáljanak a „szibériai Maldív-szigetek” becenévre hallgató, bámulatos kék színéről híressé vált tóban, mert az valójában tele van veszélyes fém-oxidokkal, írja a Guardian.

A felhívás ellenére az emberre is ártalmas tavat a mai napig sokan keresik fel egy szelfi erejéig, de esküvői partikat is rendeznek a helyszínen.

Múlt héten a hamulerakónk hirtelen látványosságként robbant be a közösségi médiában

– áll a Siberian Generating Company múlt havi közleményében, melyben többek közt felhívják a figyelmet arra is, hogy a vízzel való érintkezés allergiás reakciókat válthat ki a szervezetből.

Ez nem nagyon hat meg senkit, ugyanis még most is sokan bikiniben pózolnak az egyébként tényleg csodásan mutató tó mellett, de vannak, akik vízre is szállnak az unikornist formáló matracaikon.

A Siberian Times egyik fényképésze arról számolt be, hogy a víz mosószer illatú. A cég közölte, hogy a víz pH-értéke magasabb 8-nál.

A lerakóban a szén elégetésével keletkezett hamut tárolják, és egy közeli erőműből szállítják oda. A létesítmény generálja egyébként az áramot Novoszibirszk városának. Az erőművet még az 1970-es években építették, és a maga nemében a legnagyobb egész Szibériában.

Az energiaipari vállalat azzal is riogat, hogy a veszélyes vízből egyedül képtelenség kijönni, mert a hamu lerakódik a tó alján, és iszapos állagúvá válik.

A hamulerakó partjainál sétálni olyan, mintha egy katonai lőtéren lennél: veszélyes és nem kívánatos

– fogalmaztak.

A figyelmeztetés egyelőre semmit nem ért, mostanra már annyi turista jár a tóhoz, hogy a közeli városokban ólálkodó bűnözők kijárnak oda feltörni a látogatók autóit, amíg fotókat készítenek.