900 kaliforniai egyetemistát helyeztek karanténba kanyaró miatt

Los Angeles két felsőoktatási intézményét érinti a zárlat.
Kapcsolódó cikkek

Kanyarógyanús megbetegedések miatt a Kalifornia Egyetemen (University of Calofornia – UCLA) és a Kalifornia Állami Egyetemen (California State University) 65 ezer diákjából több mint kilencszázat különítettek el az egyetemek területén, a többieket pedig hazaküldték.

A kanyaró jelenleg halálos áldozatokat szed, tehát valóban nagyon komolyan kell vennünk.

Ezt Armand Dorian mondta, aki annak a Los Angeles-i kórháznak a főorvosa, ahol a kanyarógyanús betegeket tartják megfigyelés alatt.

A két egyetemen a zárlatot várhatóan kedden, illetve csütörtökön oldják fel.

Az Egyesült Államokban január óta 695 új kanyarós megbetegedést regisztráltak, a járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint a már csaknem húsz éve eltűntnek nyilvánított kór folyamatosan terjed. Jelenleg az Egyesült Államok 22 tagállamában tartanak nyilván kanyarós betegeket, a legtöbb esetet az északnyugati Washington államban és New Yorkban észlelték.

A járvány terjedésének fő oka az oltásellenes mozgalom térhódítása. Az álhírek szerint az oltások különféle betegségeket, köztük autizmust okoznak.

Bár az amerikai egészségügyi hatóságok a gyermekek kétéves koráig 14 féle oltást javasolnak, sokan nem veszik igénybe ezeket.

A CDC rámutatott: sok kanyarós megbetegedést külföldről, elsősorban Ukrajnából és Izraelből hurcoltak be. Különösen sok kanyarós esetet észleltek a Minnesotában élő szomáliai és a New York városában élő ortodox zsidó közösségekben. New Yorkban a városi hatóságok az elmúlt hetekben kötelező oltást rendeltek el.

Donald Trump amerikai elnök pénteken először szólalt meg a kanyarójárvány ügyében. Az oltás fontosságáról beszélt újságíróknak, és sürgette honfitársait, hogy oltassák be gyermekeiket.

Elnökké választása előtt Donald Trump, ha nem is volt oltásellenes, de az intenzív oltásokat összekötötte az autizmus lehetséges kialakulásával.

Még 2014-ben ezt írta a Twitterre:

Nem vagyok a gyermekek beoltása ellen, de annak ellene vagyok, hogy egyszerre sok oltást, erős adagokban adjanak be. Hosszabb időszakra elosztva kellene beadni ezeket, és csökkenni fog az autisták száma is.