Macron: Orbán és Salvini szétszakítja az EU-t

A francia vezető szembeállította a haladáspárti víziót, amelyet elmondása szerint maga is oszt, Orbán Viktor és Matteo Salvini nemzeti jövőképével.

Az Európai Unió szétszakításával vádolta Orbán Viktor kormányfőt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert a francia elnök csütörtökön. A Helsinkiben tartózkodó Emmanuel Macront az EFE spanyol hírügynökség idézte.

A francia vezető szembeállította a haladáspárti víziót, amelyet elmondása szerint maga is oszt, Orbán Viktor és Matteo Salvini nemzeti jövőképével. Emmanuel Macron a bevándorlást és a gazdaságot nevezte meg a nacionalista és a haladáspárti jövőkép ütközőpontjaként.

Néhányan szakadást szítanak Európában és az európai szolidaritásban

– tette hozzá.

Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján Macron leszögezte: az EU-nak összetartó politikai csoportnak kell lennie, amely képes megvédeni állampolgárait.

A francia elnök szerint a haladáspártiak feladata az, hogy meggyőzzék az európaiakat: meg tudják védeni őket.

Niinistö arra emlékezett, hogy 20 évvel ezelőtti találkozásukkor Orbán még nagyon konstruktív politikus volt. „Az emberek változnak” – fűzte hozzá.

Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért bukkannak fel ezek a mozgalmak, és önvizsgálatot kell tartanunk: hibáztunk?

– mondta a finn elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Milánóban találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel. A magyar kormányfő hősnek nevezte az olasz minisztert, és fő európai vetélytársának minősítette a francia elnököt.

Az Európai Néppártban két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő fel akarja robbantani az Európai Néppárot, és ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja

– jelentette ki Orbán Viktor.

A másik oldalon vagyunk mi, akik meg akarják fékezni az illegális bevándorlást, tette hozzá.

Orbán nem baráttal, hanem ellenséggel találkozott
Hiába próbálják úgy beállítani Matteo Salvinit, mintha Orbán potenciális szövetségese lenne, inkább a komplett ellentétét szeretné, mint a magyar kormány. Itt vannak Európa legfontosabb konfliktusai.

(MTI, kiemelt kép: AFP/ Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto)