Tízmillió észak-koreai szorul humanitárius segítségre

Nagyon egyértelmű, hogy Észak-Korea humanitárius segítségre szorul - jelentette ki Mark Lowcock, akinek személyében 2011 óta első ízben járt az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője az elszigetelt ázsiai országban.
Kapcsolódó cikkek

Mark Lowcock hétfőn érkezett Phenjanba, Észak-Korea fővárosába. Találkozott szerdán a névleges államfő és a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnöki tisztségét betöltő Kim Jong Nammal – jelentette az észak-koreai állami média.

Az ENSZ humanitárius ügyek koordinátora videót tett közzé a tapasztalatairól, miután látogatást tett az ország északnyugati térségében.

Egy dolog, amit láttunk, az az, hogy itt egyértelműen humanitárius segítségre van szükség

– áll az ENSZ honlapján lévő hivatalos Twitter-oldalán lévő felvételben.

A falusi térségekben élő gyermekek több mint fele – így azokon a településeken is, amelyeket meglátogattunk – nem jut tiszta vízhez, csak fertőzött vízforrásokhoz.

Kim Dzsongun az amerikai külügyminisztert fogadta volna, de ehelyett inkább elment egy krumpliföldre szétnézni
Mike Pompeo azért utazott Észak-Koreába, hogy a diktátorral találkozzon. Ez nem jött össze.

Bár az ENSZ szervezte segélyszállításokra és műveletekre nem vonatkoznak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt büntetőintézkedések, ENSZ-illetékesek figyelmeztettek, hogy az észak-koreai kísérleti atomrobbantások és ballisztikusrakéta-kísérletek miatti nemzetközi szankciók miatt lassú a segélyszállítás, és ez nehezíti a humanitárius gondok megoldását.

Az észak-koreai gyermekek mintegy 20 százaléka alultáplált, egyértelmű, hogy növelni kell a segélyezés finanszírozását

– közölte Marc Lowcock.

Az ENSZ saját közlése szerint pénzhiány miatt novemberben leállította az észak-koreai óvodások étkeztetésének támogatását, és közölte, hogy a 2018. évi segélyprogramja 90 százalékban alulfinanszírozott.

Az ENSZ által finanszírozott kórházban tett látogatása során Lowcock 140 gümőkóros pácienst talált, de mindössze 40 ellátására volt elegendő gyógyszer.

A világszervezet közleménye szerint több mint 10 millió ember, azaz az észak-koreai népesség mintegy negyven százaléka szorul humanitárius segítségre.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Ed Jones