Még nem engedték be a szüleiket a négy kimentett fiúhoz

Szüleik még nem találkozhattak a kimentetett gyerekekkel. Abban reménykednek, hogy ma meglátogathatják őket.
Kapcsolódó cikkek

A Reutersnek nyilatkozott Somboon Sompiangjai, a thaiföldi barlangban rekedt focicsapat egyik tagjának édesapja. Sompiangjai szerint vasárnap a mentőcsapatok csak annyit közöltek a szülőkkel, hogy a legerősebb gyerekeket hozzák ki elsőnek a barlangrendszerből, de a nevüket nem mondták el nekik.

Nem mondták el nekünk, hogy melyik gyerekeket hozták ki… Nem látogathatjuk meg a fiainkat, mert 48 órán át megfigyelik őket

— tette hozzá. Mint mondta, ma már jó hírekben reménykednek.  A The Guardian cikke szerint ez ellentétben áll azzal, amit a thai egészségügyi hivatal állított, miszerint a szülők már ma találkozhatnak a kimentett gyerekekkel.

Anupong Paocsinda belügyminiszter hétfőn a Bangkok Post című lapnak nyilatkozott a gyerekekről, akiket a barlangtól 70 kilométerre lévő Csian Rai Mung körzet kórházában ápolnak. Elmondta: noha szervezetük erős, állandó orvosi felügyelet alatt állnak és számos orvosi vizsgálaton kell átesniük. Egy magas rangú tisztviselő hétfőn a helyi lapoknak azt mondta, hogy a négy kimentett fiú jól van.

A vasárnapi mentőakciót követően a barlangból a szabadba érkezett négy gyereket egy rögtönzött tábori kórházban orvosok megvizsgálták, majd hármat helikopterrel szállítottak kórházba, a negyediket pedig mentőautóval. Nevüket nem közölték.

Thaiföldi rendőrök és katonák biztosítják a Tham Luang-barlang bejáratához vezető utat 2018. július 9-én. Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Ugyanazok a búvárok mentenek tovább

Ugyanaz a búvárcsapat fogja a többi gyereket és az edzőt is kihozni a barlangból, amelyik vasárnap bent járt. Ezek a búvárok már ismerik a terepet és az ottani viszonyokat. A csapat tagjait azonban alapos vizsgálatnak vetik alá, hogy megbizonyosodjanak arról: teljesen felkészültek a további feladatvégzésre.

A futballcsapat még június 23-án tűnt el, majd kilenc nappal később két brit búvár talált rájuk négy kilométerre a bejárattól és nagyjából egy kilométerre a földfelszín alatt. Azóta több mint ezer hadi tengerész, búvár és önkéntes dolgozik azon, hogy épségben kihozzák a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben rekedt 11 és 16 év közötti gyerekeket és 25 éves edzőjüket.

Négy gyermeket hoztak ki a mentőcsapatok vasárnap éjszaka, de a mentést hosszú órákra le kellett állítani az oxigénpalackok cseréje és a következő bevetésre való felkészülés miatt.

Fotó: AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA