60 éve nem látott ilyet Kuba

1959 óta most először fordul elő, hogy nem Castrónak hívják Kuba elnökét.
Kapcsolódó cikkek

1959 óta most először fordul elő, hogy nem Castrónak hívják Kuba elnökét. A nemzeti jelölőbizottság csütörtökön Miguel Díaz-Canel első alelnököt jelölte, majd választotta meg a pozícióra, ezzel biztossá vált, hogy ő veszi át Raul Castro helyét az elnöki székben.

Fidel Castro sokáig hitt benne, hogy elnökként hal majd meg, de egy rejtélyes betegség miatt 2008-ban le kellett mondania. Testvére, Raul váltotta őt, de egészen 2011-ig ő maradt a Kommunista Párt első embere, amikor ezt a posztot is átvette tőle fivére. Fidel végül 2016-ban hunyt el.

Fotó: AFP / Yamil LAGE

A most 86 esztendő Raul azért távozik az ország éléről, mert meggyőződése, hogy csak úgy tudja életben tartani bátyja forradalmát, ha felügyeli a hatalomátadást.

A kubaiak zöme azt tippelte, hogy Raul lánya, Mariela, a nemzeti jelölőbizottság tagja, vagy fia, Alejandro, a kubai kémelhárítás ezredese veszi át az ország irányítását, de helyettük a volt első alelnök, az 57 éves Miguel Díaz-Canel ülhet az elnöki székbe, hogy tovább haladjon a Castro-testvérek által kijelölt úton.

Ki ez az ember?

Díaz-Canel az ország középső területén található Villa Clara tartományban született egy szerelő fiaként. Az egyetemen mérnökként végzett, majd csatlakozott a Kubai Forradalmi Fegyveres Erőkhöz. Ezután dolgozott még főiskolai tanárként is, és szoros kapcsolatokat épített ki a Kommunista Párttal.

1987-ben nicaraguai összekötő tiszt lett, majd az 1990-es évek elején, a Szovjetunió összeomlása után – ami nagyon fájdalmasan érintette Kubát – tartományi párttitkárnak nevezték ki.

Mindenki megközelíthető, hatékony politikusnak ismerte meg, aki rögtönzött találkozóin rövidnadrágban és pólóban jelent meg. Többször állt ellen a pártnyomásnak, például amikor a parancs ellenére megtagadta, hogy bezárjanak egy, a melegek és leszbikusok számára újonnan megnyitott találkozóhelyet.

Díaz-Canel egyike volt azon magas rangú tisztviselőknek, akik már a ’90-es években laptopot használtak, ami a kommunista államban egyáltalán nem volt megszokott. Még ma is gyakran kikerekedett szemmel néznek rá, ha megjelenik a tabletjével, pedig mindenhová azzal jár.

2013-ban oktatási miniszterként beavatkozott egy egyetemi professzorok között kialakult vitába is. A tanárok indítottak egy blogot, amelyen a Kommunista Párt elveiről és tagjairól közöltek kritikákat és véleményeket. Miután az egyetemi szervereken blokkolták a lapot, Díaz-Canel találkozni akart velük. Azt kérdezte tőlük, miben tud segíteni, hogy tovább tudják folytatni a munkát. Harold Cardenas, az egyik professzor most benne látja a lehetőséget, hogy Kuba más irányba indul el.

Havanna, 2018. április 19.
2016. március 21-én Havannában készült kép Miguel Díaz-Canel kubai alelnökről. Miguel Díaz-Canelt a karibi ország új elnökének választották 2018. április 19-én. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Az utóbbi időszakban viszont retorikája egy csöppet megváltozott. Egy tavaly kiszivárgott, pártülésen készült felvételen azzal fenyegetett, hogy elnémítja a forradalom ellen fellépő weblapokat. Igaz, a gyakorlatban ez még nem történt meg.

A ranglétrán lépkedve kiérdemelt egy becenevet: Día y Noche, azaz Éjjel-Nappal. Ezt kormányzati dolgozók ragasztották rá, mert bármelyik pillanatban megjelenhetett az irodákban, hogy ellenőrizze, mindenki a munkával törődik, nem lop és nem pihenget. Ez a mentalitás kulcsfontosságú is lehet az ország irányításában.

Kuba jelene és jövője

A hatalomátadás egy olyan időpontban történik, amikor valami kezdett megváltozni a kubai hétköznapokban.

Fotó: AFP / YAMIL LAGE

Az ország utcáin ezzel együtt hömpölyögnek az 1950-es években gyártott Chevrolet-k és Fordok, mintha megállt volna az idő. A helyiek arra panaszkodnak, hogy rendszeres hiány van alapvető termékekből, mint a tojás, a burgonya vagy a WC-papír.

Az elégedetlenséget jelzi továbbá, hogy a közelmúltban megtartott önkormányzati választásokon csak 82.5 százalékos volt a részvételi arány. Ez a legkevesebb az utóbbi négy évtizedben, és nagyon alacsony adatnak számít egy olyan országban, ahol az állampolgárokra nyomást helyeznek, hogy menjenek el voksolni.

A kubaiak többsége azt várja majd el tőle, hogy olyan gazdasági újításokkal rukkoljon elő, ami a két Castrónak együttvéve sem sikerült. Ehhez olyan kommunista államok nyomdokaiba kellene lépnie, mint Kína vagy Vietnam, ahol úgy sikerült fellendíteni a magánszektort, hogy nem sérültek a pártérdekek.

Az új elnök dolgát nehezítik majd a bonyolult amerikai-kubai kapcsolatok is. Barack Obama hiába próbált közeledni Kuba felé, Donald Trump beiktatása óta enyhén szólva sem derűs a két ország viszonya. Miután egy rejtélyes támadásban két tucat amerikai diplomata szenvedett agysérüléseket, Washington egy koponyát helyezett el a havannai nagykövetsége előtt.

Az USA büntet:

Díaz-Canel életrajzából semmi nem utal arra, hogy komoly diplomáciai kockázatokat vállal, de szakértők szerint pont ez a rendszer lényege: ha vakmerő lenne, nem lehetne elnök.

Ő az elnök, de Castro irányít

Amikor a közelmúltban Kuba jövőjéről kérdezték, arról beszélt,

a folytonosságban hiszek. Úgy gondolom, hogy itt mindig meglesz a folytonosság.

Ami a kubaiakra vonatkozik, ez nem túl jó jel, mert jelen esetben a folytonosság leginkább a magánszektort érintő korlátozásokra, a külföldi befektetések szigorú ellenőrzésére ellenőrzésére és az egypártrendszer fenntartására vonatkozott.

Fotó: AFP  / Yamil LAGE

Ez persze nem véletlen. Raul Castro továbbra is a Kommunista Párt elnöke, az alkotmány megfogalmazásában a társadalom és az állam kiváló irányító ereje marad. Ennek eredményeként a jövőben is ő lesz Kuba legnagyobb hatalma, Díaz-Canel nélküle semmilyen döntést nem hozhat, távozása ezáltal csupán szimbolikus.

A Castro-dinasztia végével a kommunizmus nem ért véget.

Kiemelt kép: Raul Castro és Miguel Díaz-Canel Fotó:AFP