Fejlövés, maffia: újságíróölés sokkolta Szlovákiát

Sose történt még ilyesmi Szlovákiában: nyilvánvalóan a maffia ölt meg két embert, mert túl sokat tudtak a kínos ügyeikről. A szlovák kormány lépéskényszerbe került, akár Robert Fico bukásának is megágyazhat, ha nem tud gyorsan felmutatni valamit a rendőrség az ügyben.
Kapcsolódó cikkek

A szlovák állam története megalakulásától végig összefonódott a szervezett bűnözéssel, amit az utóbbi években sikerült csak lejjebb nyomni. Magyarországon is emlékezetes, milyen leszámolások voltak Dunaszerdahelyen, mennyire átfolyt a kilencvenes években az egész Magyarországra (szándékosan, destabilizációs céllal), elég csak Jozef Roháč munkásságát megemlíteni. A politika és a maffia összefonódása mostanában inkább a felszín alatt maradt, ellenben mindenki alapnak tartotta.

És ekkor jött az, amire a békés, a jólét felé sodródó, uniós és eurózónatag Szlovákia közvéleménye nem számított, egy nemzetet sokkolt a példátlan hír:

meggyilkoltak egy 27 éves tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és vele egykorú menyasszonyát, Martina Kušnírovát frissen vásárolt vidéki házukban, valószínűleg egy oknyomozása miatt.

Forrás: Facebook

Tibor Gašpar országos rendőrkapitány sajtótájékoztatót tartott az ügyben hétfőn. A történet eredetileg úgy szólt, hogy rokonok egy hete nem hallottak a párról, a házból nesz se szűrődött ki, amikor végre bejutottak, meglátták a holtan heverő áldozatokat. Gašpar ezt annyiban pontosította, hogy a nő anyja hívta a rendőröket, mert nem tudta elérni a lányát.

A vasárnap 22.30-kor kiérkező rendőrök aztán az ablakon benézve látták, hogy valaki fekszik a földön. Hiába érkeztek ki a tűzoltók és mentők, a pár életét nem tudták megmenteni, halálukat lőtt sebek okozták, Kuciakot mellkason, barátnőjét fejbe lőtték. A gyilkos fegyvert még nem találták meg. A legkeményebb fejlemény, hogy Gašpar is elismerte: valószínű, hogy Kuciak újságírói munkájával lehetett összefüggésben az eset, amit nem amatőrök követtek el. A Denník N értesülése szerint Nagymácsédon  (Veľká Mača) nem voltak haragosaik.

Megöltek az otthonában egy szlovák újságírót és menyasszonyát
Jan Kuciak főleg adócsalási ügyeken dolgozott.

Mindezek miatt Kuciak lapjának, az Aktualitynak pár újságírója rendőri védelmet kap, Peter Bárdy főszerkesztőt pedig kihallgatták. Részvétét nyilvánította az ügyben a lap kiadója, a Ringier Axel Springer is. Előre megfontolt gyilkosság miatt nyomoznak, az ügyet átvette a szervezett bűnözésre és korrupcióra specializálódott NAKA, azaz Nemzeti Bűnügyi Ügynökség.

A maffia nem szívelte

A fiatal újságíró olyan ügyeket próbált feltárni, ami tehát kínos a politikának. Legutóbb a szlovák közvéleményben abszolút maffiózónak tartott Marián Kočnerről írt cikket Kuciak. Pozsonyban ugyanis felépült egy Five Star Residence nevű luxuslakópark, ami miatt több adócsalási nyomozás is zajlik. Kuciak szerint az építtető cég, a Real Štúdio K.F.A várhatóan adósságai törlesztése nélkül fog megszűnni. Kočner céghálón keresztül kapcsolódott a vállalkozáshoz, cégei oda-vissza adtak itteni lakásokat, vélhetően nem törvényesen.

Kép: 24.hu

Amikor Kuciak arról kérdezte Kočnert, hogy miért adta el egy másik lakóparkban, a Bonapartéban lévő lakását akkor, amikor a rendőrség nyomozást indított ellene, Kočner bekeményített. Megfenyegette Kuciakot azzal, hogy figyelmet fog szentelni a családjának, anyjának, apjának, testvéreinek, és be fogja sározni őket. Az újságíró feljelentést tett fenyegetés miatt, de nem történt semmi azóta sem.

A kormányzó Smer gyanús ügyeit is elővette Kuciak, egy strómanokon keresztül működtetett IT-cégét, egy Smer-közeli válllakozónak nyújtott állami támogatásokat, valamint Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek volt pénzügyminiszter közös vállalkozásait.

Emlékezzünk Máltára

Hasonlóan durva volt Daphne Caruana Galizia máltai újságíró tavalyi megölése. Az oknyomozót autójában robbantották fel, nem amatőr módszerrel: a profik eszközét, Semtexet használtak az elkövetők. Galizia a kormánynak kínos korrupciós ügyeket próbált feltárni, a Politico kifejezetten fontos szereplőnek tartotta nemcsak a helyi, hanem az európai nyilvánosság szempontjából is. Galizia túl sok ember lábára lépett rá, rendszeresen kapott fenyegetéseket, a kutyája torkát is elvágták. A korrupció pedig maradt Máltán, aminek kormánya szintén összefonódik a szervezett bűnözéssel.

A rendőrségi tájékoztatón amúgy Gašpar kicsit össze is veszett az újságírókkal, amikor kijelentette, megelőzhető lenne az ilyen bűncselekmény, ha az újságírók időben szólnának arról, hogy mivel foglalkoznak és jeleznék, ha fenyegetés éri őket. Az egyik médiamunkás erre közölte, 2-3 éve jönnek ki a cikkek az adócsalásokról, a rendőrség nem tesz semmit, hogyan higgyenek nekik?

Fico szorult helyzetben

A politika kényszerhelyzetbe került, hisz részben politikusi ügyeket boncoló újságírót mészároltak le. Robert Kaliňák belügyminiszter minden programját törölte és Pozsonyba sietett, miközben a Facebookon közölte, mennyire megdöbbent.

Robert Fico kormányfő se maradhatott az árnyékban, bejelentette: a kormány 1 millió euró (313 millió forint) nyomravezetői díjat ajánl fel annak, akinek használható információja van az esetről. Ezt a 158-as vagy a +421 915 967 793-as telefonszámon lehet bejelenteni.

Fico kemény szavakkal illette a kettős emberölést. Elmondta, ha kiderül, hogy Kuciákot és barátnőjét előbbi munkája miatt ölték meg, az precedens nélküli támadás a demokrácia és a sajtószabadság ellen. Az ügyet minél hamarabb fel kell deríteni, az elkövetőket meg kell találni és felelősségre kell őket vonni.

Megszólalt gyakorlatilag minden párt és miniszter, mindenkit sokkolt az eset, egyesek a szólásszabadság elleni durva támadást látják benne. Andrej Babiš cseh miniszterelnök is elítélte a támadást, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke pedig közölte, amíg a szlovák hatóságok alaposan ki nem vizsgálják az esetet, nem lesz megnyugvás.

Március 13-ára megemlékező-tiltakozó megmozdulást is terveznek Pozsonyba, már most ezrek jelezték részvételüket. A szlovák médiamunkások érezhetően megrendültek, ugyanakkor tapintható a félelem, hogy az elkövetők megússzák. Még ha el is fogják őket, neadjisten a felbújtót is, a rendkívül lassú és korrumpált bírósági rendszer nem biztos, hogy igazságot szolgáltat majd. Az Új Szó publicisztikája szerint a kettős gyilkosság után a társadalmon és az államon a sor, hogy bizonyítson:

Bárki is álljon e mögött a bűntény mögött, a leghelyesebb válasz nem lehet más, mint hogy a meggyilkolt újságíró munkáját folytatni kell. A hasonló eseteket pedig úgy lehet megelőzni, ha egyrészt minél szélesebb tömegek mutatják meg, hogy a nyilvánosság oldalán állnak, illetve ha az állam demonstrálja: az elkövetők nem úszhatják meg.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK)