Ez Kelet-Gúta, a szíriai pokol legdurvább bugyra

A hely, amire már nincsenek szavak. Képek a szíriai háború legvéresebb helyszínéről.
Kapcsolódó cikkek

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint legalább 296 civil, köztük 71 gyerek és 42 nő vesztette életét, és 1500 ember sebesült meg azóta, hogy a szíriai erők és szövetségeseik a múlt vasárnap óta ismét fokozták támadásaikat Kelet-Gúta ellen.

Egy kislány a szíriai felkelők uralta kelet-gútai Dúma város kórházában 2018. február 20-án, a szíriai kormánnyal szövetséges erők újabb légicsapásai után. A kelet-gútai légi- és rakétatámadásokban legkevesebb száz civil vesztette életét. (MTI/EPA/Mohamed Badra)

Szerdán rakétatámadás ért egy kelet-gútai egészségügyi központot is, a támadás miatt az intézmény csak részlegesen tudja ellátni feladatát – közölte telefonon nyilatkozva az EFE spanyol hírügynökséggel Ahmad ad-Dubaisz, a Mentő- és Segélyszervezetek Szövetsége (UOSSM) nevű, szíriai kórházakat fenntartó, párizsi székhelyű civil szervezet biztonsági igazgatója.

(MTI/EPA/Mohamed Badra

Ad-Dubaisz elmondása szerint az elmúlt napokban 13 egészségügyi intézményt ért támadás a térségben, aminek következtében háromban kénytelenek voltak leállítani a munkát. A támadásokban 10 egészségügyi dolgozó és önkéntes lelte halálát – mondta az UOSSM illetékese.

Sebesült férfi a szíriai felkelők uralta kelet-gútai Dúma város kórházában 2018. február 20-án, a szíriai kormányerők újabb légicsapása után. (MTI/EPA/Mohamed Badra)

A Damaszkusz környéki, lázadók uralta Kelet-Gútába helyeződött a szíriai háború központja. Az enklávéban az ENSZ becslései szerint 400 ezren élnek, és a térséget ostromgyűrűbe zárták.

MTI/EPA/Mohamed Badra

A kelet-gútai helyzettel kapcsolatosan az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF kedden közölte: már szavaik sincsenek arra, hogy kifejezzék felháborodásukat a kelet-gútai gyerekek szenvedései és halálozása miatt.

MTI/EPA/Mohamed Badra

“Nincsenek szavak arra, hogy hány gyereket gyilkoltak meg” – írta közleményében Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója. “Vajon azoknak, akik a szenvedést okozzák, vannak még szavaik, amelyekkel igazolhatnák barbár cselekedeteiket?” – tette hozzá Cappelaere.

MTI/EPA/Mohamed Badra

Franciaország kedden humanitárius tűzszünet kihirdetésére szólította fel a kormányerőket. “A támadások szándékosan lakott területek és civil létesítmények, köztük egészségügyi intézmények ellen irányulnak, ami a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése” – húzta alá közleményében a párizsi külügyminisztérium. A tárca a damaszkuszi rezsim mellett támogatóit, Iránt és Oroszországot is felelőssé teszi.

AFP PHOTO / ABDULMONAM EASSA

Kiemelt kép: AFP PHOTO / ABDULMONAM EASSA