„Szégyelljétek magatokat!” – dühös diákok tüntettek Floridában

Több száz diák tüntetett szigorúbb fegyvertörvényt követelve szombaton a floridai iskolai lövöldözés után Fort Lauderdale-ben.

A megmozduláson jelen voltak annak a parklandi Marjorie Stoneman Douglas középiskolának a diákjai is, ahol szerdán a lövöldözés történt. A 19 éves fegyveres elkövető támadásában 17-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek.

A középiskola diákjai azóta az interneten, a tévékben és az utcán követelik, hogy a hatóságok tegyenek lépéseket a fegyvertartás szigorítása érdekében. Egyesek közvetlenül azokhoz a politikusokhoz fordultak, akik támogatásokat fogadtak el a befolyásos fegyverlobbitól, a Nemzeti Fegyverszövetségtől (NRA).

Az összegyűlt tömeg és a tévétársaságok kamerája előtt Emma Gonzalez diáklány szívszorongató és szenvedélyes beszédet mondott, amelyben üzent az amerikai hatóságoknak és politikusoknak, hogy szigorúbb fegyvertörvénnyel vegyék elejét a tömeges lövöldözéseknek.

„A politikusoknak, akik fényűző házakban élnek, az NRA pénzéből ülnek a szenátusban, és azt mondják, semmit nem lehetett volna tenni, hogy ez a szörnyűség ne történjen meg, azt üzenjük, hogy ez baromság.”

„Azt mondják, hogy semmilyen törvény nem akadályozhatta volna meg a több száz értelmetlen tragédiát, és hogy a szigorúbb fegyvertartási szabályok nem csökkentenék a fegyveres erőszakot, de ez baromság” – mondta  a könnyeivel küszködve Emma Gonzalez, aki szerint fontos beismerni, hogy itt nem csak mentális problémáról van szó. „Az elkövető késsel nem tudott volna annyi diákot megsebesíteni” – érvelt a diáklány, a tömeg pedig azt skandálta, „szégyelljétek magatokat!”

Amerika hozzászokik, hogy minden hétre jut egy iskolai lövöldözés
Egy hangos kisebbség elnyomja a lemészárolt tömegek halálsikolyát.

Kép: AFP