Rendőrök lelőtték a kutyáját, majd kötelezték, hogy vágja le az eb fejét

A Georgia állambeli férfit letartóztatással és börtönnel fenyegették, ha nem teszi meg.
Kapcsolódó cikkek

Kutyája lefejezésére kényszerítettek rendőrök egy férfit az amerikai Georgia államban, miután egyikük két lövéssel megölte az ebet, mert rátámadt – jelentette a helyi sajtó. Joe Nate Goodwin több videót is készített a rendőrökkel folytatott beszélgetésből, amit a Facebook-oldalán osztott meg. Azok egy részét azok tartalma miatt a közösségi oldal eltávolította – írta a Macron Telegraph című lap, ami néhány felvételt közzétett saját oldalán.

A kétéves pitbullkeverék kutyát helyi idő szerint péntek délután lőtte le egy rendőr, nem sokkal azután, hogy az eb megharapott egy 46 éves nőt, aki a szomszédos házban vendégeskedett. Amikor egy  rendőr később kiment Goodwin házához, a Big Boy nevű kutya a megyei seriff közlése szerint „agresszívan, ugatva és morogva kezdett el rohanni” a rendőr felé, aki védve az életét agyonlőtte.

Goodwin elmondása szerint a barátnője értesítette arról, hogy az ebet lelőtték. Amikor hazaért, elbeszélgetett a kutyáját megölő rendőrrel, és megértően vette tudomásul, hogy a rendőrnek nem volt más választása, mint megölnie az ebet.

Ekkor jelent meg a háznál James Hollis nyomozó, aki egészségügyi szakértők megkérdezése után közölte a házaspárral, hogy le kell vágniuk a kutya fejét, hogy azt elküldjék egy laboratóriumba, megvizsgálni, hogy az eb veszett volt-e. Goodwin tiltakozni kezdett, és ekkor kezdett el videókat készíteni, hogy dokumentálja a történteket.

Az egyik felvételen hallani lehet, ahogy Hollis börtönnel fenyegeti meg Goodwint, ha nem hajtja végre az utasítást, és nem vágja le saját kutyája fejét – írta a Telegraph.  A férfi elmondása szerint utólag már megbánta, hogy megtette, amit követeltek tőle, de akkor félt, hogy őt is lelövik, vagy börtönbe vetik – írta az Atlanta Journal-Constitution (AJC).

A levágott fejet végül a rendőrök utasítására egy műanyag zacskóba rakták, majd Goodwin barátnője az egész utat végigbőgve vitte el azt a közegészségügyi hivatalba.

Az esetről szóló hírek megjelenése után a közegészségügyi hivatal közölte, hogy nem lett volna szabad a gazdának levágnia az eb fejét. A hivatal szóvivője, Nancy Nydman az AJC-nek és a Telegraphnak elmondta: a fej eltávolítását csak képzett szakember végezhette volna el.

Egyrészt azért, hogy a minta biztosan használható legyen a veszettség tesztelésére, valamint a fejet levágó ember biztonsága érdekében. A szakszerűtlenül, megfelelő eszközök nélkül végzett fejlevágás ugyanis fertőzésveszélyes.

A megyei seriff hivatal közölte, hogy belső vizsgálatot indítottak az esettel kapcsolatban, Hollis nyomozót pedig annak idejére kényszerszabadságra küldték.

A kutya egyébként a vizsgálatok szerint nem volt veszett – mondta el Nydman.

(Kiemelt fénykép: Macron Telegraph)