Kaczynski: politikai jellegű Brüsszel Varsónak címzett felszólítása

Politikai jellegű az Európai Bizottság Varsóhoz intézett felszólítása az igazságügyi reform felfüggesztésére, Brüsszelnek nem szabadna beavatkoznia az ügybe, mondta.

Politikai jellegű az Európai Bizottság Varsóhoz intézett felszólítása az igazságügyi reform felfüggesztésére, Brüsszelnek nem szabadna beavatkoznia az ügybe – hangsúlyozta szerda este Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

Azok az ügyek, amelyekkel jelenleg foglalkozunk, kizárólag Lengyelország jogi hatáskörébe tartoznak – jelentette a TVP lengyel közszolgálati televízióban Kaczynski, aki az Európai Bizottságot hatalmával való visszaéléssel vádolta.

A bizottság felszólítása egyszerűen politikai jellegű lépés – fogalmazott a kormánypárt elnöke.

A varsói kormány ezzel egy időben “elhamarkodottnak és alaptalannak” nevezte Brüsszelnek a vitatott lengyel igazságügyi reformmal kapcsolatos bírálatát. A törvényhozási eljárás ugyanis még nem zárult le – mutatott rá közleményében a lengyel külügyminisztérium.

A lengyel igazságszolgáltatási reform bírálói szerint az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS), illetve a legfelsőbb bíróságot érintő törvénymódosítások veszélyt jelentenek a hatalmi ágak függetlenségére Lengyelországban.

A varsói külügyi tárca  ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy – mint fogalmazott –  kívülről akarnak befolyással bírni a lengyel törvényhozás menetére. Különösen sérelmezte a minisztérium Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének a nyilatkozatait.  Ugyanakkor a minisztérium hangsúlyozta: Lengyelország hajlandó a párbeszédre, amennyiben az EU-tagállamok szuverenitásának alapelve nem csorbul.

A vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt szerdán az Európai Bizottság, “súlyos aggodalmának” adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

Frans Timmermans közölte: “gyorsan előkészítjük a kötelezettségszegési eljárásokat az uniós jog megsértése miatt, hogy jövő héten meg tudjuk őket indítani”.

Az államfői aláírásra váró egyik törvény megszüntetné a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban helyet foglaló 15 bíró eddigi kinevezési rendjét, és átalakítaná magát a testületet is. A tanácsban lévő 15 bírót ezentúl nem a szakmai szervezetek, hanem az alsóház lépviselői választanák meg.

A legfelsőbb bíróságról szóló törvénytervezet egyebek mellett felmentené a törvényszék mostani tagjait, azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól.

(MTI)