A diktátort el kell zavarni

Története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja Venezuelát. Az ellenzéki tüntetéshullám egyik vezéralakjával beszélgettünk.
Kapcsolódó cikkek

Története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja Venezuelát. A dél-amerikai ország rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olajár zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult.

Hogy mekkora a baj, jól mutatja, hogy egy most kiszivárgott dokumentum szerint 2016-ban a csecsemőhalandóság 30,12 százalék volt (összehasonlításképp: Magyarországon ez a szám 3,9 ezrelék volt.

Az emberek másfél hónapja az utcán tüntetnek a világ egyik utolsó szocialista diktatúrájában, az ellenzéki pártok előrehozott választást akarnak, de egyelőre csak annyit értek el, hogy Nicolás Maduro elnök bejelentette, a válság rendezése érdekében alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze, amely módosítaná az alaptörvényt, de a Henrique Capriles vezette ellenzék ellenáll, kevesli a reformokat, főleg úgy, hogy Maduro folyamatosan államcsínnyel vádolja a demonstrálókat.

Fotó:Europress/AFP/JUAN BARRETO

Országszerte milliók vonulnak az elnyomás és a kilátástalanság ellen, legtöbbször spontán szerveződve. A halálos áldozatok száma már közelíti az ötvenet, a sebesültek száma több száz.

A caracasi demonstrációhullám egyik főszervezőjével, a 29 éves Félipével beszélgettünk Skype-on. Szerinte

szétrobbant a rendszer.

Majd egy példával illusztrálta is, hogy a rendszerbe volt kódolva a robbanás, annak bekövetkezte csak idő kérdése volt. „Mint amikor az egyik Star Wars epizódban a fiatal Anakin Skywalker berepült a droidvezérlőbe és ott belülről szétlőtte azt, a többi repülőgép vezetője meg értetlenül állt előtte, azt mondogatták, nem ők voltak, belülről robbant fel. Mi csak utána jöttünk és egy feladatunk van, elüldözni a diktátort.”

Folyamatosak a letartóztatások, a civileket aztán katonai bíróság elé állítják. A több európai országban és az Egyesült Államokban is politikatudományt tanuló Félipe szerint ez már a hatalom teljes kétségbeesését jelzi, hiszen az alkotmány világosan előírja, hogy a civileket polgári bíróság elé kell állítani.

Fotó:Europress/AFP/JUAN BARRETO

Azzal egyetértett, hogy a tüntetők is egyre erőszakosabbak, már emberi és állati ürülékkel dobálják az ellenük felvonuló katonákat és rendőröket.

Nekünk nincs más fegyverünk, a szó szoros és átvitt értelmében is így látom ezt.

Szerinte az egyetlen reményük a venezuelai vezetésen egyre csak fokozódó nemzetközi nyomás, rendszeresek a tárgyalások Amerikával és már nyolc latin-amerikai ország (Argentína, Brazília, Kolumbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexikó és Paraguay) ítélte el közös nyilatkozatban, hogy a hatóságok túlzott erőszakot használnak a tüntetőkkel szemben.

Ha így sem változik a helyzet és a tüntetéshullám bármi féle elért eredmény nélkül kifullad, Maduro könnyen nyílt diktatúrát vezethet be megtorlásként, ugyanúgy, mint 2014-ben. Az akkori ellenzéki vezető, Leopoldo López azóta börtönben van, erőszakra való felbujtás címén 13 évig és kilenc hónapig tartó börtönbüntetésre ítélték.

De a totális diktatúra csak átmeneti lehet, amit még a mostaninál is véresebb népmegmozdulás söpör el.

Arra a felvetésemre, hogy a szintén latin-amerikai Ferenc pápa is segíthet a békésebb rendezésben, csak legyintett, hiába katolikus a venezuelaiak 96 százaléka. „A spiritualitás ide már kevés”, mondta.

– Meddig csináljátok?
– A társadalom minden rétege szembekerült mára Maduro elnökkel. A mellette felvonuló „tüntetők” jelentős része kivezényelt és megfélemlített ember volt. Ez már csak színház, ahol mindenki egy tragédia szereplője.
– Mi jöhet Maduro uralma után?
– Először egy fájdalmas ébredés a diktatúrából, aztán verejtékes munka, majd, ha sikerül, virágzás.

Fotó:Europress/AFP/RONALDO SCHEMIDT
Fotó:Europress/AFP/RONALDO SCHEMIDT
Fotó:Europress/AFP/RONALDO SCHEMIDT
Fotó:Europress/ AFP/JUAN BARRETO
Fotó:Europress/AFP/JUAN BARRETO
Fotó:Europress/AFP/FEDERICO PARRA
Fotó:Europress/AFP/FEDERICO PARRA
Fotó:Europress/AFP/FEDERICO PARRA
Fotó:Europress/AFP/JUAN BARRETO
Fotó:Europress/ AFP/FEDERICO PARRA
Fotó:Europress/AFP/CARLOS BECERRA

(A felhasznált írások az El País, az El Mundo, a La Vanguardia, a Foreign Policy és a The Economist vonatkozó cikkei.)