A NATO-vezér szerint Trump elnöksége alatt is megmarad Amerika vezető szerepe

Stolenberg és Trump már telefonon is beszéltek.
Kapcsolódó cikkek

Teljesen biztos, hogy az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége idején is fenn fogja tartani az amerikai vezető szerepet a NATO-ban – jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára egy pénteki konferencián Brüsszelben.

Stoltenberg elmondta, reméli, hogy mielőbb tárgyalhat a megválasztott amerikai elnökkel, és tájékoztathatja arról, hogy számára is kulcsfontosságú cél az európai NATO-tagországok katonai költségvetésének növelése, amelyet a tagországok védelmi miniszterei is támogatnak. Hozzátette, a fő akadályt a pénzügyminiszterek ellenállása jelenti.

Fel kell hagyni a csökkentésekkel, és fokozatosan fel kell emelni a védelmi költségeket a bruttó hazai termék 2 százalékára

– szögezte le a NATO-főtitkár a Német Marshall Alap nevű kutatóintézet rendezvényén.

A főtitkár úgy fogalmazott, hogy az utóbbi időben elmozdulás történt ebbe az irányba, de nagyon sok még a tennivaló a cél elérése érdekében.

Biztos vagyok benne, hogy Trumpnak ez lesz a fő prioritása a NATO tekintetében

– mondta.

A 20. század történelmének egyik fontos tanulsága, hogy egy biztonságos és sikeres Európa az Egyesült Államokat is biztonságosabbá és sikeresebbé teszi

– mondta Stoltenberg.

A NATO később közleményt adott ki, miszerint Jens Stoltenberg délután telefonbeszélgetést folytatott Donald Trumppal. A felek egyetértettek benne, hogy a szövetség megléte és hatékony működése hosszú távon is rendkívül fontos, valamint megvitatták az új biztonsági környezet jelentette kihívásokat.

Mint írták, Soltenberg megköszönte Trumpnak, hogy a kampányában felhívta a figyelmet a védelmi költségek emelésének fontosságára. Mindketten úgy vélték, hogy ugyan történt előrelépés az igazságosabb tehermegosztás terén, de sok még a tennivaló az ügyben.

Szakértők szerint az európai vezetőket aggodalommal tölti el Trump álláspontja,

Az üzletember korábban úgy nyilatkozott, hogy orosz agresszió esetén csak azoknak a NATO-tagországoknak a védelméhez nyújtana segítséget, amelyek teljesítették szövetségesi kötelezettségeiket.

Beszédében Stoltenberg emellett a törökországi helyzetre is kitért, és arról számolt be, hogy a török hadsereg több, a NATO-nál szolgálatot teljesítő tagja is menedékkérelmet nyújtott be Európában. A főtitkár a jogállamiság elveinek tiszteletben tartására sürgette a török hatóságokat, hozzátéve, hogy a jövő heti isztambuli látogatásán fel fogja vetni az emberi jogok kérdését.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára nemrég válaszolt a megválasztott elnök kritikáira, emlékeztetve őt, hogy a tagállamok azonnal az Amerikai Egyesült Államok segítségére siettek a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után.

(MTI)