Vizsgálat indult az ukrán elnök offshore cégei miatt

Petro Porosenko azzal védekezik, hogy másnak adta vállalata irányítási jogát.

Vizsgálja az ukrán pénzügyi felügyelet, hogy valóban vannak-e offshore vállalatai Petro Porosenko elnöknek – jelentette be a hivatal elnöke, Roman Naszirov.

Putyin, Messi, Fidesz, MSZP

Az izlandi miniszterelnök ügyére is abból a hatalmas iratanyagból derült fény, amely a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától szivárgott ki. A dokumentumok feldolgozásán egy éven át dolgozott 76 ország közel 380 újságírója, Magyarországról a Direkt36 vett részt a projektben. Az ügyben mások mellett Vlagyimir Putyin, Lionel Messi vagy éppen Jackie Chan is érintett, de az is kiderült, hogy az 1983-as londoni aranyrablásból származó pénzt részben a Mossack Fonseca közreműködésével mosták tisztára.

 

Vasárnap a Direkt36 egy volt fideszes képviselő, Horváth Zsolt offshore céges érdekeltségeire derített fényt, hétfőn pedig a szocialista Boldvai László feleségének cégéről számoltak be.

Az ukrán államfő neve is szerepel a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától kiszivárgott dokumentumok között. Naszirov közölte, hogy ő maga adott utasítást Porosenko vizsgálatára a magánszemélyek ellenőrzésével foglalkozó osztálynak.

Porosenko azt közölte, hogy komolyan veszi a vagyonbevallást, az adófizetést és az összeférhetetlenség kérdését, hozzátette viszont, hogy amióta elnök lett, nem ő kezeli vagyonát, hanem tanácsadó és jogi cégek. Azt mondta, reméli, hogy ezek a cégek hamarosan részletes magyarázatot adnak az ukrán és nemzetközi sajtónak.

Az ukrán Hromadszke televízió oknyomozó riportot sugárzott arról, hogy az államfő többszöri ígérete ellenére sem adta el édesipari vállalatát, a Roshent, ugyanakkor a cég szerkezetátalakításának keretében három offshore vállalatot hozott létre.

Porosenko 2014 augusztusában a Mossack Fonseca közreműködésével jegyeztette be a Prime Asset Partners Ltd.-t a brit Virgin-szigeteken, amelynek ő az egyetlen tulajdonosa. Ennek a cégnek a tulajdonában van a 2014 őszén Cipruson bejegyzett CEE Confectionery Investments Ltd., amely Hollandiában alapított egy harmadik céget, a Roshen Europe BV-t.

Anatolij Rodzinszkij jogász azzal védte az államfőt, hogy „vak bizalmi” szerződést írt alá a Roshen irányításáról, vagyis átadta a vállalat irányítási jogát, és nincs beleszólása a cégnél hozott döntésekbe. Azt mondta: tudomása szerint a Rotschild befektető céggel kötött bizalmi szerződést, amelynek hírnevét és méretét figyelembe véve „még csak gondolata sem merülhet fel”, hogy tisztességtelenül járjanak el.

Azóta viszont Porosenko egyik pénzügyi tanácsadója azt mondta: a „vak bizalmi” szerződést a 2014 júniusa óta hivatalban lévő elnök csak idén január 14-én kötötte meg. (MTI)